Stožer civilne zaštite o mutiranim sojevima, cijepljenju i mjerama

BOŽINOVIĆ NAJAVIO: Produžit ćemo ovaj režim mjera koji smo uveli 1. ožujka. BEROŠ UPOZORIO: Idući tjedni su ključni

Objavljeno: 10.03.2021. zagorjeinternational

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite RH na press konferenciji iznio aktualne podatke o epidemiološkoj slici Hrvatske, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je Hrvatska po incidenciji na sedmom mjestu liste zemalja Europske unije, dok najveću incidenciju ima Češka. Što se tiče kumulativne stope smrtnosti na milijun stanovnika, ona u RH iznosi 1385,1, što Hrvatsku stavlja na 18. mjesto na listi zemalja EU. U posljednja dva tjedna prosječni udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih bio je 8,5 posto, a do današnjeg dana HALMED je zaprimio 1342 prijave sumnji na nuspojave cjepiva.

Ministar Beroš je istaknuo kako su idući tjedni ključni zato što epidemija i dalje prijeti.

– Osobna odgovornost je ključ. Dva tjedna odgovaraju inkubaciji bolesti. Za današnje aktivnosti ćemo posljedice gledati tek za 10 – 14 dana. U prvom i drugom valu zdravstveni sustav je adekvatno odgovorio na ovu ugrozu. Svakodnevno imamo nove informacije i cjepivo je tu. To nam sve omogućava održavati korak s ovom ugrozom. Početkom tjedna brojimo 408.270 doza cjepiva, a do kraja ožujka očekujemo još 335.106 doza. Do kraja ožujka procijepit ćemo 20 posto stanovništva prvom dozom. Do danas platforma cijepise.zdravlje.hr bilježi više od 60.500 prijava za cijepljenje, pozivni centar je zabilježio 6040 poziva. Naš zdravstveni sustav je spreman zbrinuti određeni dio bolesnika iz Češke i Slovačke na njihovo traženje – rekao je Beroš.

Na pitanje novinara o mutiranim sojevima, Capak je iznio rezultate od prošlog tjedna.

Mutirani sojevi

– U obradi je 79 rezultata, 24 su bili UK sojevi, a 11 češki soj. Do sada smo primili 429 sekvenciranih rezultata, od čega je 123 bio UK soj i 115 češki soj, a on je tek pod paskom da vidimo kako se ponaša. Radimo na povećanju kapaciteta za sekvencioniranje, ali to je skupa i teška metoda pa ne ide tako brzo. Do sada smo poslali oko 1200 uzoraka u ECDC i dobili rezultate za ovih 429. U petak očekujemo nove rezultate – pojasnio je Capak, a nadovezala se i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić, rekavši da su sinoć stigli dodatni rezultati iz Klinike, koji će biti proslijeđeni HZJZ–u.

-Bilo je sedam novih bolesnika kod kojih je dokazan britanski soj. Troje su došli u našu kliniku, a neki su završili i u bolnici. Bila su četiri uzorka iz Nove Gradiške – rekla je Markotić.

Davor Božinović govorio je o mjerama koje su na snazi.

– Svakodnevno se prati situacija. Načelo koje nas vodi je da se sve radi postupno, nema naglih poteza u smislu zatvaranja, otvaranja… Nema nekog posebnog žarišta. Ono se prije dva tjedna pojavilo u Dubrovniku i Stožer je reagirao. Takav model će biti ako se pojavi i novo žarište. Do kraja tjedna ćemo izaći s odlukom kojom će se više – manje produžiti ovaj režim mjera koji smo uveli 1. ožujka i nadamo se da nas situacija neće natjerati da razmišljamo u nekom drugom smjeru. Mislim da ne. Brojevi rastu, ali morat ćemo i kod eventualnog restriktivnijeg ponašanja misliti više na žarišta, a manje na horizontalnu primjenu u cijeloj RH – rekao je Božinović.

Capak je odgovorio na pitanje hoće li potvrda o cijepljenju trajati duže od tri mjeseca.

Prekoredno cijepljenje

– Trenutno nitko ne zna odgovor na to pitanje, ali mi se nadamo da će to biti puno duže od tri mjeseca. Istraživanja će pokazati koliko dugo taj imunitet traje. Sada to nije moguće. Prije 10-ak dana smo raspravljali koliko traje imunitet nakon prebolijevanja bolesti, a uskoro ćemo razgovarati je li to moguće produžiti na više mjeseci – odgovorio je Capak.

O inspekciji o prekorednom cijepljenju te situaciji u KBC-u Zagreb, govorio je ministar Beroš.

– To je u tijeku. Dosjee Povjerenstvo pregledava. Iznjedrilo je određenu problematiku u 11 zdravstvenih ustanova i zatraženo je pokretanje unutarnjeg nadzora i njihovo očitovanje. O tome hoćemo li slati inspekciju, odlučit ćemo nakon tog očitovanja. I KBC Zagreb će biti upitan na tu temu među ovih 11 ustanova, sa zamolbom da ponovno odgovori na određena pitanja. To traje, ali budite sigurni da će se to razriješiti i nužno je uključiti sve institucije koje imaju nadležnosti. Cilj mi je otkloniti nepravilnosti i spriječiti ovakve stvari ubuduće – rekao je Beroš.

Postavilo se i pitanje vezano uz sprovod Milana Bandića.

– Policija je radila svoj posao kao što ga radi svaki dan. Što se tiče reakcije nadležnih službi, ovo je treći sprovod na kojem su nadležne službe reagirale. Prva dva su se ticala nenošenja maski na sprovodima. Navedeno je sve što je uočeno kao nedostatak i na drugima je da to procjene. Nitko nije davao niti poticao bilo kakvo restriktivno ponašanje kad je u pitanju sprovod sugrađana. Kad se radi o očitom odstupanju, kad se ne nose maske ili slično, službe procjenjuju u konkretnim slučajevima. Nema tu policijskog rastjerivanja, kao što nije bilo ni ispred HNK. Policija je naučila da je se želi predstaviti represivnijom nego što jest – odgovorio je Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba