Podjelom ruža sugrađankama diljem Zagorja te simboličkim preimenovanjem ulica i trgova imenima zaslužnih žena, zagorski HNS-ovci obilježili su Međunarodni dan žena

“Čak 11 gradova nema ni jednu ulicu nazvanu po ženi. Jednostavno, zanemaruje se jedan dio povijesti, onaj koji ispisuju žene”

Objavljeno: 08.03.2021. AB

Podjelom ruža svojim sugrađankama  u brojnim zagorskim općinama i gradovima, članice i članovi HNS-a Krapinsko – zagorske županije obilježili su Međunarodni dan žena.
Tom prilikom upozorili su i na sustavno ignoriranje žena kroz povijest i njihovu nedovoljnu zastupljenost u javnom prostoru kroz imenovanje ulica i trgova kao simboličkog načina uvažavanja njihovih postignuća.
– Hrvatski gradovi u nazivima svojih ulica gotovo u potpunosti izostavljaju povijest žena. Pet od osam najvećih gradova ima manje od dva posto ulica nazvanih po ženama, a 11 gradova nema ni jednu ulicu nazvanu po ženi. Jednostavno zanemaruje se jedan dio povijesti, onaj koji ispisuju žene – poručila je tom prilikom potpredsjednica Ženske inicijative HNS-a KZŽ , Vesna Jelić.
Simboličkim preimenovanjem ulica i trgova imenima zaslužnih žena, zagorski HNS-ovci upozorili su da se žene ne vrednuju na ispravan način.
– Odlučili smo barem na jedan dan, naše ulice i trgove preimenovati imenima žena koje su nas zadužile kroz povijest i koje su svojim radom i postignućima te javnim, kulturnim i društvenim djelovanjem doprinijele oblikovanju našeg identiteta. Na taj način iskazujemo duboko poštovanje svim ženama, njihovim postignućima, životnim i društvenim borbama – rekao je predsjednik Županijske organizacije HNS-a Robert Šplajt.
Žene zaslužuju mjesto u javnom prostoru stoga zajedno moramo činiti više u izgradnji društva u kojem se na isti način vrednuju postignuća muškaraca i žena te stvaraju uvjeti jednakih šansi za njihovo uspješno obrazovanje, zapošljavanje i obrazovanje, poručuju zagorski HNS-ovci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba