U Krapini predstavljeni županijski javni pozivi i natječaji

Za poljoprivredu, kulturu, braniteljske udruge te prevenciju zdravlja i skrb o mladima više od 1,7 milijuna kuna

Objavljeno: 01.02.2021. AB

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini predstavljeni su županijski javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga, javni poziv za predlaganje programa i projekata za Program javnih potreba u kulturi, javni poziv udrugama za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu te podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja, kao i natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva, za što je ukupno u županijskom proračunu osigurano 1,7 milijuna kuna.

Veći iznosi

– To je za 635 tisuća kuna više nego lani. Planirali smo da će ovo novo normalno uskoro prestati zahvaljujući cjepivu te da će aktivnosti udruga biti barem na približnoj razini 2019. godine. Nažalost, znamo da se to neće dogoditi zbog kašnjenja cjepiva – rekao je župan Željko Kolar te nastavio:

– Što se tiče kulture, ove godine 600 tisuća kuna, lani 785 tisuća, a što se tiče natječaja za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja i skrbi o mladima i ranjivim skupinama, s 350 tisuća kuna lani, vraćamo na 600 tisuća kuna.  Branitelje sa 150 tisuća vraćamo na 200 tisuća kuna. Na razini 2021. godine smo u proračunu za rad udruga po svim programima i po svim upravnim odjelima osigurali 5,7 milijuna kuna, natječaji će svi izaći van tijekom ovog mjeseca, a tu su i neki ugovori koji su direktne potpore. Sa svima ćemo potpisati ugovore u prvih 15 dana veljače. Nadam se da će se promijeniti ova situacija oko korone i da ćemo što se tiče manifestacija barem u drugom djelu godine moći vratiti na razinu 2019. godine. Primjerice, jedna od naših najvećih manifestacija na otvorenom, Seljačka buna – bitka kod Stubice, neće se održati s gledateljima koji bi uživali u tom povijesnom spektaklu – zaključio je Kolar.

Javne pozive predstavila je dožupanica Jasna Petek.

– Za udruge usmjerene očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu ukupna planirana vrijednost javnog poziva je 250.000 kuna. Najniži iznos potpore nije definiran, a najviše udruga može dobiti 30.000 kuna. Natječaj se planira objaviti 3. veljače i bit će otvoren do 5. ožujka. Za udruge u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima, ranjivim skupinama, ljudskih prava ukupna planirana vrijednost natječaja je 600.000 kuna, a najveći pojedinačni iznos potpore je 30.000 kuna i natječaj je otvoren od 1. do 3. veljače. Treći javni poziv otvoren je u petak, za programe u kulturi, s ukupnim iznosom sredstava od 785.000 kuna, a rok za dostavu prijava je 28. veljače. Tri su prioritetna područja – manifestacije u kulturi, izdavačka djelatnost i obnova i zaštita spomeničke i nematerijalne baštine. Županija je ove godine predvidjela da se manifestacije od njenog interesa financiraju posebno, izravnom dodjelom od 120.000 kuna, pa je i iznos koji je inače bio predviđen smanjen za vrijednost te visine sredstava. Na ovaj javni poziv mogu se javiti udruge ili prijavitelji s najviše dva projekta u ova tri područja. Najmanji iznos za financiranje je 3000, a najviši 25.000 kuna – istaknula je Petek, na koju se nadovezao dožupan Anđelko Ferek – Jambrek.

Detalji na webu

– Za natječaj koji se odnosi na financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga raspoloživ iznos je 100.000 kuna. Sredstva su bespovratna, maksimalno do 75 posto od ukupno prihvatljivih aktivnosti, odnosno po korisniku do 15.000 kuna. Potpore se daju za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, preradu i trženja poljoprivrednih proizvoda kroz stjecanje novih znanja, promociju i trženje poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina te registraciju robnih marki. Prihvatljive aktivnosti su i nabava literature i izrada monografije za promociju poljoprivrednih udruga koje djeluju duže – rekao je Ferek – Jambrek, dodajući da je rok za provedbu projekta 12 mjeseci, a prijave se podnose do 24. veljače.

Detalji javnih poziva i natječaja dostupni su na internetskoj stranici Krapinsko -zagorske županije, gdje se mogu skinuti i obrasci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba