Župan Željko Kolar ugovor o izvođenju radova na obnovi OŠ Krapinske Toplice potpisao s tvrtkom Belošević j.d.o.o. iz Male Erpenje

“IMA SVE UVJETE”: Posao od 2,5 milijuna kuna žurno dali izvođaču sa šest zaposlenih, koji će, da bi sve završio u roku tri mjeseca, morati angažirati podizvođače i kooperante

Objavljeno: 21.01.2021. Alen Brodar

Osnovna škola Krapinske Toplice nakon potresa od 29. prosinca prošle godine najviše je nastradala od svih škola na području Krapinsko – zagorske županije. U njoj se ne može odvijati nastava i mora se hitno sanirati, stoga je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar potpisao 2,45 milijuna kuna vrijedan ugovor o izvođenju radova na obnovi škole s tvrtkom Belošević j.d.o.o. iz Male Erpenje, odnosno s njenim vlasnikom Dubravkom Beloševićem.

– Krapinsko – zagorska županija kao naručitelj radova, provela je pregovarački postupak bez prethodne objave poziva za nadmetanje, iz razloga iznimne žurnosti izazvane događajima koji se nisu mogli predvidjeti. Naručitelj je putem elekroničkog oglasnika javne nabave 13. siječnja pozvao jednog gopodarskog subjekta na dostavu inicijalne ponude. Izabrana je tvrtka Belošević j.d.o.o. iz Male Erpenje. Ugovorena cijena radova bez PDV-a iznosi 1.962 023 kune, odnosno 2.452 529 kuna s PDV-om – rekla je županijska pročelnica za graditeljstvo Vlatka Mlakar te nabrojila što će sve radovi obuhvaćati:

Što će se raditi

– Radit će se zamjena oštećenih dijelova unutrašnjosti građevine, zamjena opasnih ostakljenja, zamjena opasne rasvjete te sanacija vanjskih fasadnih zidova, skidanje dotrajale i oštećene žbuke, sanacija zidova s vanjske strane žbukom te ugradnja fasadnog sustava u skladu s današnjim standardima. Kao stručni nadzor izabrana je tvrtka Mikelić & Vreš arhitekti, a ugovorena vrijednost nadzora iznosi 34.500 kuna – rekla je Mlakar.

Rok za izvođenje radova su tri mjeseca, od čega bi 1,5 mjeseci trajali unutarnji, a isto toliko i vanjski radovi.

Novinare je zanimalo po kojem je kriteriju odabrana upravo tvrtka Belošević j.d.o.o., budući da je iz javno dostupnih podataka vidljivo da su 2018. i 2019. godine imali između 800 i 900 tisuća kuna prihoda, a sad će na samo jednom poslu prihodovati tri puta više.

– Mi smo napravili inicijalno istraživanje tržišta da vidimo koje su tvrtke na ovom području sposobne i mogu u tom zadanom najkraćem roku izvesti. Imali smo sve propisane osnove: za isključivanje gospodarskog subjekta sukladno zakonu o javnoj nabavi, tražili smo tehničku i stručnu sposobnost koji smo propisali pozivom za dostavu ponude. Ponuditelj mora udovoljiti uvjetu da ima zadnje tri godine provedenih postupaka jednako ovom predmetu nabave i da se radi o zgradama visokogradnje. Što se tiče stručne sposobnosti, mora imati zaposlenog diplomiranog inženjera građevine ili arhitekture s obzirom da su radovi najviše te vrste i koji ima određena radna iskustva od pet godina – pojasnila je pročelnica Mlakar.

Na novinarski upit koliko ima zaposlenih te da li već ima iskustva sa sličnim projektima, Dubravko Belošević odgovorio je kako ima iskustva s takvim poslovima te kako su već ranije izvodili radove na ovoj školi.

– Imamo šest zaposlenih, no koristit ćemo podizvođače i kooperante, tako da će na školi raditi 30-ak ljudi – kazao je Belošević. Nadodao je kako će radovi po potpisivanju ugovora u samoj unutrašnjosti trajati mjesec i pol, a zatim još toliko i vanjski radovi.

Župan Kolar istaknuo je zadovoljstvo s brzinom pripremanja projektne dokumentacije, žurnom nabavom te izborom izvođača radova. Dodao je kako šteta nije nastala samo glavnim potresom koji je bio 29. prosinca, već se ona povećala nakon dva uzastopna potresa, koji su uslijedili naknadno.

– Vjerujem da će se učenici i nastavnici što prije moći vratiti u školu i to po modelu ‘A’ jer vjerujem da će se u sljedećih mjesec i pol dana, do najviše dva mjeseca obaviti svi unutarnji radovi. Nakon toga će se krenuti s vanjskim radovima, no oni neće utjecati na održavanje nastave. Želio bih zahvaliti projektantima i statičarima koji su radili jako puno, i po 12 sati dnevno, zahvaljujući njima i gospođi Mlakar je u samo dva dana odabran izvođač – kazao je Kolar.

– Danas smo svjedočili jednom velikom trenutku za Osnovnu školi Krapinske Toplice. Nažalost, nitko nije sretan što smo nastradali u ovakvoj mjeri u ovom potresu, no potpisom ovog ugovora, naš osnivač pokazao je stvarno brigu, ne samo za našu, već i za sve škole u županiji. I jedino što me veseli je povratak učenika koji će se dogoditi kada se završe unutarnji radovi i postave neki sigurnosni uvjeti, da čim prije osjetimo onu radost i zvukove naših učenika u školi – kazao je ravnatelj škole Samson Štibohar.

Rebalans proračuna

Općina Krapinske Toplice podržava cjelovitu obnovu Osnovne škole oštećene u potresu te će taj proces, istaknuo je načelnik Ernest Svažić, poduprijeti i financijski. Naime, Svažić je izrazio zadovoljstvo što kreću radovi na obnovi za koje je potpisan ugovor, a kod prve iduće izmjene proračuna predložit će Vijeću da se uvrsti i sufinanciranje obnove škole u skladu s aktualnim mogućnostima. 

– Najveća će pomoć, naravno, stići od države temeljem proglašene elementarne nepogode, ali podržavam zamisao da se u narednim mjesecima odrade i radovi koji će prostorne uvjete održavanja nastave uskladiti s važećim pedagoškim standardima – poručio je načelnik Svažić.

Kako je vijest o elementarnoj nepogodi na topličkom području doprla do mnogih prijatelja Krapinskih Toplica u zemlji i inozemstvu, Općina je otvorila posebnu stavku za prikupljanje namjenskih donacija te će kroz mjesec dana izvijestiti o količini prikupljenih sredstava.

Svažić je dodao kako se, bez obzira što kontinuirano i intenzivno ulaže u rad dječjeg vrtića kojem je osnivač, Općina Krapinske Toplice redovito odaziva i apelima Osnovne škole i njezinog osnivača,  Krapinsko-zagorske županije, kad traže pomoć kako bi poboljšali uvjete boravka osnovnoškolaca.

– Tako smo financijski poduprli asfaltiranje košarkaškog igrališta iza zgrade škole, nabavku garderobnih ormarića, uređenje dječjeg igrališta ispred škole, nabavku pametnih ploča te sufinanciramo školsku kuhinju, nabavku udžbenika i prijevoz učenika. Na kraju želim još spomenuti i da će obnova nogometnog igrališta koju započinjemo ovog proljeća također pridonijeti kvaliteti nastave tjelesnog odgoja u našoj školi te sam siguran da se nakon ovih dramatičnih slika ukazuje puno ljepša perspektiva za nove generacije osnovnoškolaca u Krapinskim Toplicama – zaključio je načelnik Ernest Svažić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba