MARIJA BISTRICA: Završena obnova Doma kulture, projekt vrijedan 5,5 milijuna kuna

NOVO RUHO I VIŠE OD 370 MJESTA: “Kad se sve opet otvori, ovo će ponovo biti hram kulture i središte društvenih događanja u Mariji Bistrici”

Objavljeno: 21.01.2021. zagorjeinternational

Iako je “novo normalno” vrijeme drastično smanjilo opseg događanja, a iznimka nije ni Marija Bistrica, jednom kada se sve opet otvori, marijabistirčki Dom kulture ponovno će biti pravi hram kulture i središte društvenih zbivanja u toj zagorskoj općini, piše RMB. Dapače, sve buduće posjetitelje dočekat će u novom ruhu. Naime, početkom ove godine završeno je višegodišnje uređenje Doma kulture, a koje je velikom postotku potpomognuto sredstvima Ministarstva kulture RH. Za kraj projekta ostalo je još postaviti 300 modernih i udobnih stolaca.

Četiri faze

– Riječ je zapravo o završetku projekta, mogli bismo reći o završetku četvrte dodatne faze – kaže načelnik Marije Bistrice Josip Milički i pojašnjava:

– Projekt je bio zaista velik i sveobuhvatan i bio je predviđen u tri faze, kroz tri godine. Njime je planirana i sada u konačnici i odrađena rekonstrukcija starog Doma kulture, s Općinskom knjižnicom i čitaonicom, koja se nalazi u njegovom sklopu. Kroz tri godine pojavili su se i određeni dodatni, na početku nepredviđeni troškovi, pa se sam projekt moralo završiti kroz tu dodatnu 4. fazu za koju je preostala nabava i ugradnja 300 stolaca, dok su 74 bila ugrađena u trećoj fazi – objašnjava načelnik.

FOTO: RMB

Na samom početku projekta knjižnica je preseljena na kat, iako dijelom koristi i dalje i predvorje dvorane Doma kulture, koje je sada višefunkcionalno i u njemu se mogu odvijati događaji za 50-ak posjetitelja. Također, preuređena je pozornica, kao i prostorije iza pozornice, koje koristi KUD ”Lovro Ježek”, a sama dvorana pretrpjela je najviše promjena. Ugrađeno je podno grijanje, zadržana klimatizacija, potpuno promijenjena stolarija i podovi, obnovljeni zidovi i stropna rasvjeta, ugrađen je razglas i posebna rasvjeta za pozornicu, dograđena je galerija na kojoj se nalazi i prostorija za upravljanje sa razglasom i rasvjetom. Na toj galeriji se nalaze 94 mjesta, a u donjem dijelu dvorane 280, pa sada dvorana Doma kulture u Mariji Bistrici ima ukupno čak 374 sjedeća fiksna mjesta i opremljena je svim pratećim sadržajima.

Pomoć Ministarstva

– Sve skupa naravno ne bi bilo moguće bez financijske pomoći Ministarstva kulture, kojem se ovom prilikom najiskrenije zahvaljujem. Sretan sam što je prepoznata vrijednost i važnost Marije Bistrice kao kulturnog središta, a onda posredno i ovog Doma kulture, koji je uvijek bio bogat događanjima, a u budućnosti, kada se za to ponovno ostvare uvjeti, bit će ih još više – zaključio je Milički. Inače, projekt je već u početku bio planiran kroz tri faze u vrijednosti od gotovo pet milijuna kuna. Od strane Ministarstva kulture RH u prve tri godine stiglo je ukupno sufinanciranje od 4,3 milijuna kuna. Za dodatnu fazu, odnosno nabavku još 300 stolaca vrijednosti 560.625 kuna, u 2020. godini Ministarstvo kulture je pomoglo s 250.000 kuna. Tako je ukupno na kraju cijeli projekt dosegnuo iznos 5.541.564 kuna, od čega je Ministarstvo kulture sufinanciralo ukupno 4.550.000 kuna, dok je ostala sredstva osigurala Općina Marija Bistrica, kroz period od četiri godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba