Ravnatelj REGEA-e kaže da dijeli frustracije s građanima čija je imovina stradala u potresu jer se sve odvija nevjerojatno sporo

JULIJE DOMAC: Deset mjeseci nakon potresa u Zagrebu i nekoliko tjedana nakon potresa u Banovini, ne vidim dovoljan napredak na terenu

Objavljeno: 18.01.2021. zagorjeinternational

Prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju rada Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, održanog u Dvorcu Bračak, ravnatelj agencije Julije Domac odgovarao je i na pitanja novinara vezana uz obnovu zgrada nakon razornih potresa koji su prošle godine pogodili Hrvatsku.
Na pitanje o čemu bi se trebala voditi briga kada se govori o obnovi zgrada oštećenih potresom i je li i sam uključen u taj proces, Domac je rekao da, s obzirom na stanje u Krapinsko – zagorskoj županiji, svakodnevno o tome komunicira sa županom Željkom Kolarom.

– U situaciji smo da se stvari odvijaju nevjerojatno sporo. Deset mjeseci nakon potresa u Zagrebu i nekoliko tjedana nakon potresa u Banovini, ja osobno ne vidim dovoljan napredak na terenu i siguran sam da dijelim frustracije s našim građanima. Agencija ima jedan veliki europski projekt koji je financiran u sklopu Fonda za oporavak Europske unije, gdje smo jedan od 11 subjekata s područja cijele Europske unije koji su dobili sredstva, konkretno, 800 tisuća eura, kako bismo izradili za Hrvatsku najpotrebniju stvar – financijski model obnove za građane. Mi smo pokušali taj model komunicirati prema novoouspostavljenom Fondu, zasad nemamo nikakvu njihovu reakciju niti povratnu informaciju, međutim, moje osobno mišljenje jest da mi moramo povezati konstrukcionalnu obnovu, energetsku obnovu, pa i planiranje na jednoj većoj razini. U 21. stoljeću planirati točkastu obnovu zgrada jednu po jednu, potpuno je promašeno, mi moramo promišljati urbanistički, i grad Zagreb, i grad Petrinju i sva naselja koja su oštećena i stradala u potresu i moramo stvoriti uvjete da ne zaključamo te naše zgrade, koje ćemo možda zakrpati, u nekakvom 20. stoljeću, u situaciji kada cijela Europa ide prema energetskoj neutralnosti i kada će svi europski, pa i hrvatski gradovi koji nisu stradali u potresu, biti obnovljeni na jedan napredniji način. To je velika odgovornost struke i politike. To je moje osobno mišljenje – istaknuo je Domac, dodavši kako konkretno, Zavod za prostorno planiranje Grada Zagreba provodi projekt koji ide u tom smjeru i smatra da dobro rade, ali nije vidio interakciju između lokalne razine, županije i države.
Dodao je i da bi obnova Dvorca Bračak trebala biti recept za obnovu starijih zgrada nakon potresa.

Nepogoda i za Klanjec

– Znanje koje je ovdje generirano, ugrađeno je u Nacionalni program energetske obnove povijesne baštine, koje je upravo naša agencija radila za Ministarstvo graditeljstva i taj će se program naći na Vladi za koji dan, pa vjerujem da će znanje generirano ovdje, poslužiti kao model – rekao je Domac.
Župan Kolar je pak najavio i mogućnost da, uz općine Krapinske Toplice, Kumrovec i Tuhelj, za koje je već proglašena, prirodna nepogoda bude proglašena i za grad Klanjec.
Dodao je i kako će se sastanak s v.d. ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba te Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije Damirom Vanđelićem svakako održati ovaj tjedan, gdje će razgovarati o brzini obnove, jer, tvrdi, nije zadovoljan brzinom kojom to ide.

– Već sam najavio na resornoj koordinaciji koju vodi premijer Plenković da ću inzistirati na tome da bude dislocirani ured Fonda za obnovu u Donjoj Stubici i da regrutiramo dio ljudi koji će biti podrška našim ljudima na terenu. Jedino što smo do sada napravili, jest donošenje Zakona o obnovi Grada Zagreba te Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije, a i on je kasnio zbog parlamentarnih izbora. Činjenica jest da je i dalje jedini zaposlenik Fonda za obnovu v.d. ravnatelja Vanđelić te da mi jesmo napravili sistematizaciju, ali još uvijek nismo počeli primati ljude. Činjenica jest i da već oko mjesec i pol dana imamo na stranicama Fonda objavljene obrasce za prijavu, a prijavilo se samo 150 ljudi. Očigledno je vrijeme da upalimo alarm, da vidimo zbog čega je to tako. Razgovarali smo i načelnicima Marije Bistrice i Gornje Stubice te gradonačelnikom Donje Stubice i zatražili od njih pripremu za taj sastanak. Naime, za ove ljude koji imaju crvenu i narančastu naljepnicu na svojim kućama, mi ćemo ispuniti obrasce, to drugačije neće ići. Naravno da to možemo napraviti jedino uz njihovu suradnju. Mi imamo 401 objekt, i isprintat ćemo tih devet obrazaca u 401 primjerak, dostaviti svakome na kućnu adresu i da popune ono što znaju, a za ono što ne znaju da dođu u naš ured koji će raditi u dvije smjene, da to popunimo i da što prije krenemo u obnovu. Iz iskustva koje imamo, znamo da ako to ne napravimo tako i ako se ne približimo ljudima na terenu, ta će obnova će ići sporo – kazao je Kolar te dodao:

Radovi na proljeće

– Mi moramo krajem proljeća, najkasnije u rano ljeto početi s konkretnim građevinskim radovima. Ovako kako sad to ide, to neće biti moguće. Na sastanku, za koji ću inzistirati da bude ovaj tjedan, napravit ćemo hodogram aktivnosti koje će provoditi dislocirani ured u županiji i Stjepan Bručić, kao pročelnik županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo, će biti osobno zadužen i meni odgovoran za provedbu tog procesa – najavio je Kolar.
Na upit hoće li u novi Zakon o obnovi ući i jedinice lokalne samouprave koje su stradale u recentnim potresima, župan je kazao da za sve one za koje je proglašena elementarna nepogoda, ne bi smjelo biti nikakvih prepreka za to.

– Naravno da su odvojeni javni objekti, koji idu kroz Fond solidarnosti preko resornih ministarstava koja su provedbena tijela (za obnovu škola će biti zaduženo Ministarstvo obrazovanja, za kulturne ustanove i sakralne objekte Ministarstvo kulture, a za zdravstvene objekte Ministarstvo zdravstva), no ja sam stava da bi bilo najbolje da mi sami raspisujemo natječaje za škole i formiramo tijelo P1 i P2 te da mi budemo ti koji vodimo nabavu. Javni pozivi su već trebali izaći van, no još nisu, iako je u međuvremenu napravljen nacionalni okvir. Prema tome, obavit ćemo razgovore ovog tjedna s ministrima obrazovanja, kulture i zdravstva te ćemo inzistirati da dobijemo datume kada javni pozivi idu van. Mi paralelno radimo dokumentaciju brze nabave i ovaj tjedan ćemo već imati potpisane ugovore za osnovne škole u Krapinskim Toplicama, Kumrovcu i Tuhlju, gdje su registrirane najveće štete – zaključio je župan. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba