Održana završna konferencija energetske obnove Područne škole Prigorec i Područne škole Kuljevčica

Ulaganjem u ove dvije područne škole omogućili smo da se školski život, koji ima dugogodišnju tradiciju, u tim sredinama odvija i dalje

Objavljeno: 23.12.2020. zagorjeinternational

Ispred Područne škole Prigorec u utorak je održana završna konferencija energetske obnove dviju škola, Područne škole Prigorec te Područne škole Kuljevčica, koje inače spadaju pod Osnovnu školu Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec. Završnoj konferenciju su, uz domaćina, ravnatelja škole Damira Jagića, prisustvovali i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, pročelnik županijskog Upravnog  odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Krunoslav Blaži te predstavnik izvođača radova.

Područna škola Prigorec  utemeljena je 1929. godine, a u ovoj školskoj godini pohađa je 16 učenika u dva kombinirana razredna odjela, s kojima radi petero učitelja.

– Ukupna vrijednost projekta energetske obnove Područne škole Prigorec nakon postupka javne nabave iznosila je 1.181.391,28 kuna. Projekt se s 536.475 kuna financira bespovratnim EU sredstvima, iz županijskog proračuna se financira 404.329,18 kuna, a 240.587,10 kuna je osigurano iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosila je 937.453,50 kuna. Ovim projektom će se smanjiti potrošnja primarne energije za 82 posto, a za toliko će se smanjiti i proračunska emisija CO2 za 82 posto. Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u razred B. Što se tiče Energetske obnove zgrade Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Područne škole Kuljevčica, treba naznačiti kako vrijednost  nakon provedenog postupka nabave radova iznosi 1.094.167,84 kuna. Odobreno je 420.965,80 kuna bespovratnih EU sredstava, dok je Varaždinska županija projekt sufinancirala s 492.817,92 kuna, a 180.384,12 kuna se sufinancira iz Nacionalnog fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 915.442 kune. – rekao je ravnatelj Osnovne škole Damir Jagić.

PŠ Kuljevčica ima 31 učenika od prvog do četvrtog razreda, a o njima brine osam učiteljica te kuharica koja radi i kao spremačica.

– Po broju učenika to možda jest mala škola, ali je velika po značenju jer je centar kulturnih i društvenih zbivanja u svojem naselju. Energetska obnova je obuhvatila rekonstrukciju vanjskih zidova pročelja i stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu azbestnog pokrova kosog krova i postojeće drvene stolarije, kao i rekonstrukciju ravnih krovova. Ugrađen je i sustav toplovodnih solarnih kolektora za zagrijavanje potrošne tople vode i podršku sustavu grijanja, a zamijenjeni su i radijatori te su ugrađeni termostatski ventili – dodao je Damir Jagić i zahvalio Županiji koja je kao osnivač škola pokrenula energetsku obnovu, a ujedno je i sufinancira.

– U energetsku obnovu pet škola na ivanečkom području ulažemo čak 15,2 milijuna kuna. Prošle godine je obnovljena OŠ Radovan, obnovljena  je područna škola Gačice, a Srednja škola Ivanec je također energetski obnovljena i dobila je novi izgled. Ulaganjem u područne škole Kuljevčica i Prigorec osigurali smo da se školski život i dalje odvija u tim sredinama. U Kuljevčici je škola počela djelovati prije 141 godinu, a u Prigorcu prije 91 godinu, što dovoljno govori o tradiciji i važnosti zadržavanja obrazovnih ustanova u tim mjestima. Čestitke svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta – rekao je zamjenik župana Vugrin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter