USVOJEN PRIJEDLOG PRORAČUNA GRADA PREGRADE ZA 2021. GODINU: Iznosit će 25,6 milijuna kuna

GRADONAČELNIK VEŠLIGAJ: Među najvažnijim projektima su dogradnja dječjeg vrtića, nastavak obnove kino dvorane i otkup zemljišta za izgradnju tržnice

Objavljeno: 16.12.2020. JJ

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici pregradskog Gradskog vijeća, održanoj u utorak, izglasan je gradski proračun za 2021. godinu, koji je devet prisutnih vijećnika i vijećnica jednoglasno usvojilo. Proračun Grada Pregrade i proračunskih korisnika, Dječjeg vrtića “Naša radost”, Gradske knjižnice i Muzeja “Zlatko Dragutin Tudjina” za narednu godinu iznosi 25,6 milijuna kuna.
Obrazloženje proračuna dao je gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je ukratko istaknuo i njegove najvažnije stavke.

– Kao i prethodnih godina, u proračunu je izraženo ulaganje u podizanje komunalnog standarda, kao i ulaganje u predškolski odgoj, obrazovanje, kulturu, turizam i civilno društvo. Proračun smo nastojali planirati realno, koliko god je to bilo moguće te smo uspjeli pronaći balans. Među važnijim projektima u 2021. godini, svakako treba spomenuti dogradnju dječjeg vrtića, što nam je prioritet, nastavak obnove kino dvorane, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnju nogostupa i javne rasvjete, osnivanje Pučkog otvorenog učilišta te otkup zemljišta za izgradnju gradske tržnice – istaknuo je Vešligaj.

Razvoj brdovitih naselja

Prije izglasavanja proračuna za 2021. godinu, usvojene su i II. izmjene proračuna za 2020. godinu, kao i izmjene i dopune razvojnih programa. Nakon izglasavanja gradskog proračuna, na red su došli i svi vezani programi, planovi i odluke, kao i njihovo izvršenje, a koji su izglasani jednoglasno.
S ciljem ublažavanja negativnih posljedica epidemije koronavirusa na poduzetnike koji djeluju na području Pregrade, a koji su obavezni obustaviti obavljanje djelatnosti tijekom trajanja mjera u cilju suzbijanja zaraze COVID-om 19, temeljem Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, donesena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi, a dodane su i izmjene koje se tiču oslobađanja zbog više sile (požar, poplava, potres i slično) te drugih okolnosti na koje obveznik nije mogao utjecati, a uslijed kojih mu je onemogućeno ili otežano obavljanje djelatnosti.
Osim toga, Grad Pregrada će u 2021. godini poticati održivi razvoj brdovitih naselja, u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne komunalne, društvene, socijalne i javne infrastrukture, pripreme infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda, u svrhu njihove gospodarske, socijalne i demografske revitalizacije, pa je Gradsko vijeće donijelo Zaključak o potpori razvoju brdovitih naselja grada Pregrade.
Na dvije točke dnevnog reda pristigli su amandmani Kluba vijećnika HDZ-a. Tako je na prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava proračuna Grada Pregrade namijenjenih financiranju političkih stranaka, predložen amandman da se, s obzirom na krizu uvjetovanu koronavirusom, sredstva namijenjena financiranju političkih stranaka u iznosu od 32 tisuće kuna prenamijene u jednokratne pomoći nezaposlenim osobama s područja Pregrade, koje su od početka izbijanja epidemije ostale bez radnog mjesta. Ostali vijećnici i vijećnice, kao i gradonačelnik, nisu se složili s takvim prijedlogom, s obzirom na to da je protuzakonit. Naime, sukladno odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, jedinice lokalne samouprave dužne su osigurati sredstva za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika iz svojeg proračuna, a ukoliko to ne izvršavaju, predviđene su novčane kazne od 30 do 100 tisuća kuna. Nakon rasprave, amandman je odbijen.

Sustavna politika

Drugi amandman Kluba vijećnika HDZ-a odnosio se na prijedlog II. Izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi za područje grada Pregrade u području koje se odnosi na naknadu za novorođenčad. Tako je predloženo da se naknada za novorođeno dijete dodjeljuje u novčanom iznosu od 2500 kuna te da se naknada za svako sljedeće novorođeno dijete u obitelji povećava za dodatnih 2000 kuna. U svom obrazloženju, vijećnici HDZ-a istaknuli su kako Grad Pregrada izdvaja najmanje za jednokratne novčane pomoći roditeljima te da su novčana sredstva roditeljima uvijek dobrodošla pomoć, a također smatraju da paket za novorođeno dijete nema smisla u višečlanim obiteljima, s obzirom na to da se odjeća može naslijediti. Gradonačelnik Vešligaj i predsjednica Gradskog vijeća Tajana Broz istaknuli su kako se jednokratnim novčanim pomoćima ne može stvarati sustavna demografska politika, a da Grad Pregrada za djecu izdvaja velika sredstva u svome proračunu te stvara odgovarajuće uvjete da se djeca mogu razvijati.

– Roditelji u Pregradi ne moraju se brinuti hoće li njihovo dijete biti upisano u vrtić jer se sva djeca upisuju, a vrtić odgovara svim pedagoškim standardima, za što se izdvajaju značajna sredstva – napomenula je predsjednica Gradskog vijeća, dok je gradonačelnik Vešligaj dodao da Grad Pregrada svake godine kontinuirano povećava financijska sredstva za predškolski odgoj, a istaknuo je i da sljedeće godine kreće dogradnja zgrade dječjeg vrtića, projekt vrijedan više od dva milijuna kuna.

– Proračunom za 2021. godinu povećana su sredstva za naknadu za novorođenčad te je tako osigurano 135 tisuća kuna u odnosu na dosadašnjih 120 tisuća kuna, kako bi se paketi za novorođenčad nadopunili. Također, Grad Pregrade svake godine povećava izdvajanja za osnovno školstvo, vodi računa o stipendiranju srednjoškolaca i studenata te uređuje dječja, školska i sportska igrališta – rekao je gradonačelnik.

Nakon rasprave, i ovaj amandman je odbijen.
Također, donesena je Odluka o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi – groblje Vinagora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba