POVIJESNI DOGAĐAJ

Počelo cijepljenje protiv koronavirusa, prva ga je dobila žena (90) iz Sjeverne Irske

Objavljeno: 08.12.2020. zagorjeinternational

U Velikoj Britaniji je u utorak cjepivom Pfizera i BioNTecha počelo cijepljenje protiv koronavirusa. Prva koja je primila cjepivo bila je Margaret Keenan (90) iz Sjeverne Irske.

– Osjećam se privilegirano – rekla je Keenan prilikom povijesnog događaja. Prema britanskim informacijama, prvih 800.000 doza distribuirano je u velike bolnice koje će prve početi cijepiti.

Prvi na redu za cijepljenje su korisnici i zaposlenici domova za starije, a potom i zdravstveni djelatnici. Ova količina cjepiva dostatna je za cijepljenje 400.000 Britanca jer se u roku od tri tjedna moraju dobiti dvije doze, a puna zaštita postiže se sedam dana nakon zadnje doze. Najavljuje se da bi do kraja godine u Veliku Britaniju trebalo doći još nekoliko milijuna doza ovog cjepiva, a idućih mjeseci oko 40 milijuna doza.

Problem je što se cjepivo vrlo osjetljivo. Mora se čuvati na temperaturi nižoj od -70 stupnjeva. Prije primjene treba se odlediti na sobnoj temperaturi, a odleđeno se može čuvati u hladnjaku do pet dana. Prije upotrebe potrebno ga je nježno promućkati. Sadržaj se moram razraditi fiziološkom otopinom, a količina u bočici dostatna je za pet pacijenata. Svaki od njih dobiva 0,3 mililitra cjepiva u svakoj od dvije doze. Ostane li cjepivo neiskorišteno ono se mora baciti. Zbog toga je dolazak pacijenta striktno organiziran. Britanci su organizirali cijepljenje u bolnicama u koje je moguće naručiti veći broj građana, a da se ne stvaraju gužve.

Na cijepljenju moraju biti nazočni liječnici, u slučaju da dođe do alergije. Posebna pažnja moram se obratiti na one koji primaju lijekove za razrjeđenje krvi. Osobe koje primaju terapiju nakon transplantacije organa mogu imati smanjen imunološki odgovor na cjepivo. Cijepljenje se ne preporučuje osobama koje imaju visoku tjelesnu temperaturu kao ni trudnicama i dojiljama jer nije poznato izlučuje li se cjepivo kroz majčino mlijeko. Preporuka je i da žene koje su se cijepile izbjegnu začeće dva mjeseca nakon primanja druge doze.

U Hrvatsku bi uskoro trebala stići ista vrsta cjepiva, 125.000 doza, prenosi Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba