PILOT ISTRAŽIVANJE: Grad Zagreb objavio rezultate testiranja na koronavirus učenika i nastavnika u školama

U polovici osnovnih škola niti jedan testirani učenik nije imao pozitivan nalaz, dok se u preostalim školama broj učenika s pozitivnim nalazom kretao od 1 do 3 posto

Objavljeno: 08.12.2020. zagorjeinternational

Grad Zagreb objavio je rezultate velikog testiranja učenika i nastavnika na koronavirus čiji je cilj bilo detektiranje prisutnost antigena virusa upravo kod te populacije. Istraživanje je provedeno od 30.11. do 4.12.2020. godine. U pilot-istraživanju sudjelovalo je ukupno 12 osnovnih i 7 srednjih škola Grada Zagreba. Terenski dio istraživanja proveli su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dok je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada sudjelovao u obradi podataka.

– Pozivu na testiranje odazvalo se ukupno 1310 učenika viših razreda osnovnih škola i 1037 učenika srednjih škola. Testiranju je pristupilo ukupno 1925 učenika, od čega je 1073 bilo učenika osnovnih škola te 852 učenika srednjih škola.

Pozivu na testiranje odazvalo se 408 djelatnika škola Grada Zagreba, od kojih 43 nije pristupilo testiranju. Od 365 testiranih djelatnika škola Grada Zagreba, 57,3 % je bilo djelatnika osnovnih škola.

Prisutnost antigena virusa brzim testom za detekciju antigena utvrđena je kod 31 učenika, pritom je udio učenika s pozitivnim nalazom bio viši u srednjim školama nego u osnovnim školama.

U polovici osnovnih škola niti jedan testirani učenik nije imao pozitivan nalaz, dok se u preostalih šest škola broj učenika s pozitivnim nalazom kretao od 1 do 3 posto.

Također, u dvije srednje škole niti jedan učenik nije imao pozitivan nalaz, dok je u preostalih pet škola broj učenika s pozitivnim nalazom bio u rasponu od 2 do 7 posto testiranih učenika.

RT-PCR metodom potvrđeno je 11 od 12 pozitivnih nalaza kod učenika osnovnih škola, dok je za jednog učenika s pozitivnim nalazom brzog antigenskog testa RT-PCR nalaz bio negativan. Jedan učenik srednje škole nije se odazvao pozivu na RT-PCR test, dok je za preostalih 18 pozitivnih nalaza brzog antigenskog testa potvrđen pozitivan rezultat i RT-PCR metodom – stoji u istraživanju.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba