OD NJEGOVE SMRTI PROŠLO JE 29 GODINA

S glasom opsega od četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na glazbenoj sceni

Objavljeno: 24.11.2020. zagorjeinternational

Na današnji dan, 24. studenoga, obilježava se 29 godina od smrti jednog od najvećih glazbenih genija. Freddie Mercury, pjevač grupe Queen kojeg su mnogi obožavali zbog njegovog glasa i karizme preminuo je u dobi od 46. godina. Svega 24 sata prije toga objavio je kako boluje od AIDS-a i šokirao svijet. Prije smrti bolest je krio od svih osim grupe ljude.

Freddie je rođen 5. rujna 1946. godine u Zanzibaru pod imenom Farrokh Bulsara. Freddyjev otac bio je računovođa za britansku vladu. Kad su u Zanzibaru izbili nemiri, zajedno s obitelji seli se u Feltham u Veliku Britaniju.

U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona 1971. godine konačno je osnovan Queen.

S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti. Imao je izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je “Bohemian Rhapsody”. Godine 1985. objavio je svoj prvi samostalni album u pop-rock-dance maniri Mr. Bad Guy, ali istovremeno nastavlja raditi zajedno s grupom.  Oko Uskrsa 1987. godine Freddie je saznao da boluje od SIDE.

Freddie je kremiran, ali je sam naložio da se ne otkrije gdje je njegov pepeo. Samo Mary Austin zna gdje se pepeo nalazi. Poslije smrti u oporuci je ostavio svoju kuću u otmjenoj četvrti Kensington, vrijednu od 12 milijuna funti, svojoj bivšoj zaručnici Mary Austin. Nikada se nije javno izjavio koje je seksualnosti,ali opće je prihvaćeno da je bio biseksualac. Iako je s Mary Austin proveo 6 godina, nakon njihovog prekida ostali su najbolji prijatelji sve do njegove smrti.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba