26. OBLJETNICA RADA OKKZŽ-a

DAVOR PLEŠKO: Unatoč neizvjesnosti, ali zahvaljujući obrtničkom zajedništvu, nastavljamo sa svojim aktivnostima za opstanak i razvoj obrtništva u županiji i Republici Hrvatskoj

Objavljeno: 05.11.2020. JJ

Uz 26. obljetnicu svoga osnutka, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije objavila je ovogodišnje dobitnike zlatne, srebrne i brončane plakete OKKZŽ-a, a koje će im biti uručena prilikom obilježavanje Dana OKKZŽ-a, kada se stvore povoljniji epidemiološki uvjeti.

Brončanu plaketu dobit će Anita-Ana Bačani, vlasnica Salona zavjesa “Ana“ iz  Bedekovčine,  Dubravko Koščević, vlasnik obrta Instalacije Koščević sa sjedištem u Donjoj Stubici, Nikola Ulama, vlasnik obrta Zajednička zanatska radnja “DUNI” – Ljevaonica obojenih metala, sa sjedištem u Kumrovcu, Damir Čuček, vlasnik obrta Ugostiteljstvo Čuček iz Đurmanca, Miljenko Filipčić, vlasnik obrta F&B TOURS obrt za prijevoz iz Male Erpenje, Juraj Krivec, vlasnik obrta Obrtništvo Krivec – podopolagački radovi iz Pregrade, Marko Jelenić, vlasnik obrta Vrtlarija Jelenić iz Donje Pačetine, Robert Deak, vlasnik obrta “GRAFO” iz Pavlovca Zabočkog i Martina Kotolenko, vlasnica obrta Foto studio “Marta“ iz Zlatara. Srebrna plaketa bit će uručenu Gradu Zlataru, a zlatna plaketa Ivici Roginiću, vlasniku obrta “STIV – elektroinstalacije i građenje“ iz Svetog Križa Začretja.

Podsjetimo, dana 4. studenoga 1994. godine u Krapini je održana Osnivačka skupština Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, što znači da punih 26 godina OKKZŽ uspješno zastupa interese obrtnika, nositelja i pokretača gospodarstva Krapinsko – zagorske županije.

Opstanak na tržištu

– Nažalost, ove godine, zbog epidemiološke situacije i važećih preporuka, nismo u mogućnosti dodjelom priznanja zaslužnim obrtnicima obilježiti ovaj za obrtništvo važan dan, kao što smo to činili svih dosadašnjih godina. No i tijekom krize izazvane pandemijom koronavirusa, u našoj krovnoj kući, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Područnoj obrtničkoj komori i u devet pripadajućih udruženja obrtnika naše županije,  činili smo sve kako bi se obrtnicima omogućio opstanak na tržištu. Hrvatska obrtnička komora značajno je utjecala na donošenje povoljnijih uvjeta poslovanja i zalagala se da korištenje mjera za očuvanje radnih mjesta bude dostupno svim obrtnicima, osobito misleći na one najmanje i najranjivije, te se izborila da obrtnik ima ista prava kao i radnik. Na inicijativu HOK-a, ispred OKKZŽ i devet udruženja obrtnika, prema Krapinsko – zagorskoj županiji, pripadajućim jedinicama lokalne samouprave upućene su zamolbe za hitno donošenje mjera za ublažavanje negativnih posljedica za obrtništvo, izazvanih pandemijom COVID-a 19. Ovom prigodom ističemo osobitu zahvalnost jedinicama lokalne samouprave koje su pozitivno reagirale na zahtjeve, kao i na zahtjeve koje smo uputili za obrtnike ugostiteljske djelatnosti – kaže predsjednik OKKZŽ-a Davor Pleško, koji je posebno zahvalio Krapinsko – zagorskoj županiji.

Sredstva za zaštitu

Posebnu zahvalu upućujemo Krapinsko – zagorskoj županiji koja je prihvatila inicijativu Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ-a te je sukladno predmetnoj problematici, po raspisanom Javnom pozivu Mjera COVID-19, za 43 tradicijska i umjetnička obrta OKKZŽ-a dodijelila ukupno 215.000  kuna bespovratnih sredstava. Također, u tri je navrata najugroženijim obrtničkim djelatnostima (trgovina, ugostiteljstvo i frizeri – kozmetičari) donirala sredstva za zaštitu od COVID-a 19. Prilika je ovo i za istaknuti činjenicu kako je, zahvaljujući inicijativi Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ-a, Obrtničke komore KZŽ, Hrvatske obrtničke komore te Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, dana 28. svibnja Stožer civilne zaštite RH donio Odluku temeljem koje se tradicijskim i umjetničkim obrtima dopušta rad nedjeljom, blagdanom i neradnim danima. Pandemijsko korona vrijeme definitivno je značajno utjecalo na poslovanje Komore, no unatoč svemu, briga o strukovnom i cjeloživotnom obrazovanje obrtništva nije stala. Provedeni su majstorski ispiti, ispiti stručne osposobljenosti kao licenciranja obrtničkih i poduzetničkih  subjekata. Zaključno, Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i devet pripadajućih udruženja obrtnika, pored dosadašnjih uspješnih 26 godina, unatoč neizvjesnosti, ali zahvaljujući obrtničkom zajedništvu, nastavlja sa svojim aktivnostima za opstanak i razvoj obrtništva u Krapinsko – zagorskoj županiji i Republici Hrvatskoj – zaključio je Pleško.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba