Krapinsko - zagorska županija dodijelila 400 tisuća kuna trima certificiranim proizvođačima zagorskih mlinaca

OD SIMBOLA SKROMNOSTI DO TURISTIČKOG BRENDA: “Mlince su prvi proizveli naši preci, iz čiste neimaštine i siromaštva”

Objavljeno: 10.10.2020. zagorjeinternational

U prostorijama poduzeća Kogutex tjestenine u Jertovcu u općini Konjščina, u petak je održano potpisivanje ugovora s korisnicima županijskih potpora za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca. Krapinsko – zagorska županija je kroz Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca dodijelila ukupno 400.000 kuna, a sredstva su dobila trojica certificiranih proizvođača: Centar Škudar iz Novog Golubovca 150.000 kuna, Kogutex tjestenine iz Konjščine 130.000 kuna i Zebrano iz Bedekovčine 120.000 kuna.
Ugovore je korisnicima uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji im je čestitao na kvaliteti te istaknuo važnost dosljednog i kontinuiranog provođenja mjera potpore.

– Proizvođačima najavljujem da će ova mjera od 400.000 kuna bespovratnih sredstava ići i 2021. i 2022. godine, s time da ćemo sljedeće godine mjeru povećati na pola milijuna kuna, a ako će biti više certificiranih proizvođača, onda ćemo sukladno tome povećavati sredstva – najavio je župan Kolar te dodao da će se KZŽ brendirati kao jedina regija u Europi koja ima zaštićeno glavno jelo, prilog i desert – puricu, mlince i štrukle.

Med i vino

– To nema nitko. Tu je i med, a uz naša zagorska vina, imat ćemo posebnu promociju gastro – eno ponude Krapinsko – zagorske županije. To će, naravno, biti i dodatna promocija samim proizvođačima. Vjerujem da ćemo takvom dugoročnom politikom na neki način dali poticaj proizvođačima da u ova ne baš najbolja vremena krenu u nove investicije jer sam siguran da će im se to dugoročno isplatiti – zaključio je župan.
O zaštiti zagorskih mlinaca govorio je Kogutex tjestenina Tomislav Gorički.

– Bio je to dugotrajan proces koji je trajao osam godina, no 2017. uspjeli smo na razini Republike Hrvatske ostvariti nacionalnu zaštitu zagorskih mlinaca, a dvije godine kasnije uslijedila je zaštita na razini Europske unije, pa su tako od lipnja 2019. zagorski mlinci postali 23. hrvatski proizvod upisan u registar zaštite zemljopisnog podrijetla i kvalitete. Ovaj se proizvod u suštini pravi samo od tri sastojka, brašna, soli i vode, ali je njegova najveća posebnost u tome što se čitav proces radi ručno, isključivo po proizvođačkoj specifikaciji koja je donesena od strane proizvođača i kao takva usuglašena od strane ministarstva, pa je upravo tu najveća razlika između svih ostalih mlinaca i proizvoda koji se nazivaju zagorski mlinci. Vjerujem da će ove županijske potpore biti dodatna motivacija i vjetar u leđa nekim novim budućim proizvođačima zagorskih mlinaca za koje imamo prostora – poručio je direktor Gorički.

Opravdati povjerenje

Direktor centra Škudar, Danijel Škudar, podsjetio je da su naši preci prvi proizveli mlince prije tri ili četiri stoljeća, i to iz čiste neimaštine i siromaštva, pa taj proizvod simbolizira skromnost i poniznost.

– Na nama je sada da opravdamo iskazano povjerenje od strane Županije i da pametno uložimo dana nam sredstva. Konkretno, mi ćemo uložiti u izgradnju skladišta za zagorske mlince, a investicija će biti realizirana kroz godinu dana – najavio je direktor Škudar.
Okupljene su pozdravili i načelnik Konjščine Mirko Krznar te pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, turizam i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba