Dodijelit će se potpore za još 20 malih poljoprivrednika i četiri potpore za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti

LAG “ZAGORJE – SUTLA” MEĐU TRI NAJUSPJEŠNIJA U RH: Nagrađen s dodatnih gotovo dva milijuna kuna

Objavljeno: 07.10.2020. LB

U izložbenoj dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu, u srijedu je održana konferencija za medije Lokalne akcijske grupe “Zagorje – Sutla” na temu konačne rang liste LAG-ova kojima su dodijeljena dodatna sredstva temeljem sustava nagrađivanja te provedbe Lokalne razvojne strategije LAG-a “Zagorje – Sutla” u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Naime, početkom ove godine, Ministarstvo poljoprivrede je postavilo kriterije za nagrađivanje LAG-ova koji s uspjehom provode svoje Lokalne razvojne strategije. Kriteriji su se ticali broja stanovnika, efikasnosti u dodjeli sredstava, stopa potvrđenih projekata od strane APPRRR-a te omjera zaposlenih i odrađenih LAG natječaja.

– S izrazitim ponosom mogu istaknuti da je upravo naš LAG u potpunosti ne samo zadovoljio sve ove parametre, već se s još dva LAG-a našao na samom vrhu ljestvice, s 27 bodova te dodatnih 1.996.434 kune, čime se ukupan iznos koji je LAG osigurao za korisnike sa svog područja popeo na 10.939.530 kuna. Do sada je potporu LAG-a dobilo te krenulo u realizaciju projekata ili su ih već realizirali 15 malih i šest velikih poljoprivrednika te svih 11 općina i gradova s našeg područja. Zahvaljujući efikasnom radu LAG-a, zbog kojeg smo dobili dodatna sredstva, dodijelit ćemo potpore za još 20 malih poljoprivrednika te četiri potpore za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima – otkrila je predsjednica LAG-a i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.

Novi projekt

Uz potpore poljoprivrednicima i JLS-ovima, LAG je kroz mjeru 19 Programa ruralnog razvoja osigurao i sredstva za provedbu projekata suradnje s drugim LAG-ovima te je LAG-u “Zagorje – Sutla” odobren projekt “Skrivena blaga ruralnog turizma” u ukupnom iznosu od 1.323.809 kuna, a koji će provoditi s partnerskim LAG-ovima “SAVA”, “Prigorje – Zagorje”, “Zeleni bregi”, “Međimurski doli i bregi” te “Mura – Drava”.

– Riječ je o važnom projektu čijoj se provedbi izrazito veselimo, a cilj je poticanje inovacija u ruralnom turizmu kroz umrežavanje, prijenos znanja i međusektorsku suradnju u ruralnom području sjeverozapadne Hrvatske. Također, možemo najaviti da pripremamo još jedan projekt suradnje koji će se baviti kratkim lancima opskrbe, odnosno povezivanjem lokalne poljoprivredne proizvodnje s kulinarstvom, u suradnji s međimurskim i slavonskim LAG-ovima. Puno toga je pred nama – zaključila je Đurek.
Na rad LAG-a se osvrnuo i domaćin ove konferencije, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

– Grad Klanjec je kao JLS bio uspješan u privlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja na nacionalnoj razini, kao i naši poljoprivrednici. No, razina LAG-a osigurava dodatnu distribuciju sredstava te njihovu veću prilagođenost lokalnim potrebama za koju možda nema uvijek mjesta u nacionalnim prioritetima. Izuzetno mi je drago da su korisnici s područja grada Klanjca do sada bili uspješni na svim LAG-ovim natječajima te je posredstvom LAG-a u projekte iz grada Klanjca uloženo oko 400 tisuća kuna – istaknuo je Brlek.
O onoj drugoj strani LAG-a, koja se odnosi na volonterstvo, mlade i nezaposlene te planiranim aktivnostima govorila je voditeljica LAG-a “Zagorje – Sutla” Tajana Broz.

Rad na projektima

– U protekle četiri godine u naše je projekte bilo uključeno više od 250 volontera, 300 mladih, 40 nezaposlenih žena, 50 poduzetnica, 50 starijih osoba te smo ostvarili suradnju sa srednjim školama, muzejima, knjižnicama, javnim ustanovama, udrugama i ostalim dionicima, kojima ovim putem zahvaljujemo na izvrsnoj suradnji – istaknula je Broz, dodavši kako u narednom razdoblju LAG očekuje provedba deset različitih projekata, među kojima se ističe projekt “Novi poslovni modeli cirkularne ekonomije za aktivaciju europskih ruralnih područja”, financiran kroz program Erasmus+ s partnerima iz Španjolske, Njemačke, Nizozemske, Irske, Italije i Portugala u konzorciju koji čine organizacije koje se bave lokalnim razvojem, jedinice lokalne samouprave, poduzeća i dvije obrazovne institucije – Hamburg Institute of International Economics i University of Applied Sciences Utrecht.

– Taj projekt nam je izrazito važan jer se počinjemo pripremati za novo programsko razdoblje, u kojem cirkularna ekonomija ima važnu ulogu u okviru europskog “New Green Deala”, a kroz ovaj projekt naučit ćemo na koji način potaknuti lokalne projekte u području cirkularne ekonomije, što će nam i biti zadatak nove lokalne razvojne strategije koja mora biti usklađena s europskim prioritetima – zaključila je Broz.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba