Peđa Grbin novi predsjednik SDP-a, Željko Kolar mu čestitao

KOLAR: Nadam se da će Peđa postići zajedništvo u stranci koja će ponovno postati pobjednička, stavljam mu na raspolaganje svoju stručnost i znanje”

Objavljeno: 03.10.2020. zagorjeinternational

Peđa Grbin postao je predsjednik SDP-a nakon što je u subotu u drugom krugu unutarstranačkih izbora s osvojenih 65 posto glasova pobijedio protukandidata, krapinsko – zagorskog župana, Željka Kolara koji je dobio 35 posto glasova.

Konačni rezultati


Pobijedio je u Istri, u rodnoj mu Puli dobio je 78 glasova, a Kolar njih 17, a neslužbeni podaci govore da uvjerljivo pobjeđuje i u Rijeci i Primorju. U Varaždinskoj županiji Grbin je dobio 271 glas, a Kolar 141, u Sisku je Grbin osvojio 102 glasa, a Kolar svega 5, u Rijeci Grbin je dobio 124 glasa, Kolar njih 29, a samo je jedan listić bio nevažeći, u Pločama je omjer 144 naprema 41 glas za Grbina, izvještava Jutarnji.hr


U Čakovcu i Zadru taj je omjer oko 70:30 posto za Grbina. U Zagrebu također uvjerljivo pobjeđuje, a jedine mjesne organizacije u kojima je Kolar u prednosti su Sesvete, Gornja Dubrava i Trešnjevka sjever, ali je i tu mala razlika. U Zagrebačkoj županiji Grbin je dobio 76,65 posto glasova, a Kolar 23,35 posto.
Konačni rezultati za Split govore da je tamo ipak bolje prošao Željko Kolar koji je dobio 237 glasova, a Grbin njih 205, ali je na Braču bolje prošao Grbin s osvojenih 73 glasova, a Kolar ih je dobio tek 14. U Osijeku je Grbin dobio 106 glasova, a Kolar svega 22.


Kolar je bolje prošao u Vukovaru, organizaciji koja mu je od početka jedna od najčvršćih baza, u kojoj je došlo do najvećeg povećanja broja članova s pravom glasa, te u kojoj su se zbog nepravilnosti u prvome krugu izbori na nekoliko mjesta morali ponoviti. Kolar je tamo dobio 202 glasa, a Grbin 102. Prema podacima iz Gospića, Grbin je u uvjerljivoj prednosti s osvojenih 77 posto glasova.

– Biti predsjednik SDP-a ne znači biti samo na čelu jedne političke stranke, već biti na čelu građanske Hrvatske i progresivnih opcija koje su našu zemlju uvijek gonile naprijed – naglasio je novi predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, i dodao da je SDP uvijek bila takva stranka i uvijek će biti.

– Da ostanemo takvi, moramo se mijenjati, a ta promjena počinje večeras. Od večeras nije bitno tko je za koga glasao, mi smo jedan SDP. Zanima nas pravda i solidarnost, otvoreni smo prema novim ljudima i ne isključujemo, već uključujemo – naglašava Grbin.

– Želim da SDP u Hrvatskoj vodi stvarnu politiku, želim se baviti stvarnim problemima građana. Ne želim politiku konflikta, želim politiku u kojoj stvaramo. Sve ono dobro iz bilo koje političke opcije, mi ćemo podržati. Loše ćemo kritizirati, no nećemo ostajati na ovome. Ovo je ogromna čast i ogromna odgovornost – zaključio je Grbin.

Čestitke od suparnika

Krapinsko – zagorski župan, Željko Kolar, čestitao je Grbinu na pobjedi i osvrnuo se na rezultate izbora te buduće planove.

– Vaši glasovi, iako u mnogo manjem broju od očekivanog, podržali su Peđu kao našeg novog predsjednika i ovim putem mu želim svu sreću na izazovnom putu koji ga čeka u novom mandatu. Nadam se da će postići zajedništvo u stranci, te da će naš SDP ponovno postati pobjednička stranka. Novom predsjedniku stavljam na raspolaganje svoju stručnost i znanje, a vjerujem da će i sam uspjeti izvući najbolje iz svih naših članova. Ono što proteklih tjedana govorim, doista i mislim – samo zajedno i bez podjela možemo ići naprijed i uspjeti! – naglasio je Kolar.

– Hvala svima koji su me podržavali tijekom cijele kandidature, bez vaše pomoći bilo bi iznimno teško ostvariti sve što smo htjeli. Drago mi je da sam kroz putovanja diljem Hrvatske uspio upoznati mnogo pametnih i sposobnih ljudi, naših članica i članova, s kojima ću uvijek ponovno rado sjesti i popričati – zaključio je Kolar i dodao da će predložiti da se u Statut uvrsti i odredba kojom ćemo izbore ponoviti već šest mjeseci nakon lokalnih izbora u Hrvatskoj, kada će vidjeti jesu li uspjeli postići sve što su trebali.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba