U III. izbornoj jedinici Restart koalicija pala na šest mandata, jednog dobili i Reformisti. HDZ ima pet mandata

PLENKOVIĆ: Ovaj rezultat obvezuje. Imali smo težak mandat pun iskušenja iza nas, a izazovi pred nama su još veći

Objavljeno: 06.07.2020. Alen Brodar

DIP je objavio rezultate parlamentarnih izbora na kojima je sa 66 mandata uvjerljivo pobijedio HDZ.  Restart koalicija doživjela je potpuni neuspjeh s 41 osvojenim mandatom.

Nakon 99,54 posto obrađenih glasova, u III. izbornoj jedinici Restart koalicija izgubila je još jedan mandat, pa ih sada ima šest, HDZ i dalje pet, Domovinski pokret i HNS po jedan, a u “saborski vlak” uspjeli su se ukrcati u Reformisti s jednim mandatom. Gledajući isključivo rezultate, u Sabor bi tako s liste Restarta trebali ući Željko Kolar, Matija Posavec, Barbara Antolić Vupora, Stjepan Kovač, Andreja Marić i Siniša Hajdaš Dončić, koji je kao 14. na listi osvojio čak 14.485 preferencijalnih glasova. Kako su funkcije župana i saborskog zastupnika nespojive, vjerojatno će umjesto krapinsko – zagorskog župana Kolara u Sabor ući sljedeći s popisa, Krapinčan Željko Pavić, a treba još vidjeti kome će svoj mandat dati međimurski župan Matija Posavec, koji je kao nezavisni na listi osvojio čak 16.379 preferencijalnih glasova.

S liste HDZ-a u Sabor bi trebali Žarko Tušek, Darko Horvat, Anđelko Stričak, Damir Habijan i Siniša Jenkač, koji je zahvaljujući preferencijalnim glasovima “preskočio” petog na listi, krapinskog gradonačelnika Zorana Gregurovića. Ipak, ako će Andrej Plenković nagraditi odlične rezultate stranke u III. izbornoj jedinici, za očekivati je da bi netko s popisa mogao biti član Vlade – ili dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat, ili pak nositelj liste Žarko Tušek, koji je osvojio i najviše preferencijalnih glasova, pa bi tom matematikom krapinski gradonačelnik ipak trebao vidjeti saborske klupe.

S liste Domovinskog pokreta, u Sabor će nositelj Davor Dretar Drele, s liste HNS-a dosadašnji ministar graditeljstva Predrag Štromar, a s liste Reformista, umjesto varaždinskog župana Radimira Čačića, ili njegova posebna savjetnica Natalija Martinčević, ili dožupan Tomislav Paljak.

HDZ je tako na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju osvojio najviše mandata u osam izbornih jedinica i u inozemstvu, dok je Restart koalicija pobjedu odnijela u dvije izborne jedinice.

– Hvala vam lijepa dragi prijatelji na sjajnoj pobjedi HDZ-a. Želim zahvaliti svim građanima, svima koji su izašli i dali svoj glas, bilo da su ga dali nama ili nekoj drugoj stranci. To je demokracija. Iskaz volje naroda o smjeru kojim putem da ide Hrvatska. Ovaj rezultat obvezuje. Imali smo težak mandat pun iskušenja iza nas, a izazovi pred nama su još veći. Takve okolnosti zahtijevaju rad, elan, požrtvovnost, znanje, iskustvo. Ovakva potpora za nas je ogromna obveza i o njoj ćemo voditi računa. Hrvatska treba rješenja i za gospodarstvo i za javnozdravstvene izazove, jačanje institucija, ljudskih i manjinskih prava. Mi smo posljednjih godina postavili HDZ na ono mjesto političkog spektra gdje ga je naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman uvijek stavljao i želio – rekao je u svom govoru predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i čestitao svim članovima, simpatizerima, svima koji su radili u stožeru, u općinama i županijama. – Ova pobjeda nam daje za pravo da budemo malo veseli, opušteni. Ujutro krećemo svi zajedno kao i do sada, svim srcem raditi za Hrvatsku – zaključio je Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba