Potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i proširenju groblja u Mariji Bistrici

NAČELNIK MILIČKI: Ovime ćemo riješiti i problem mrtvačnice i problem grobnih mjesta za sljedećih 50 godina

Objavljeno: 10.06.2020. zagorjeinternational

U marijabistričkoj Općinskoj vijećnici u srijedu je potpisan Ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji i proširenju groblja u Mariji Bistrici. Ugovor su u sklopu projekta “Rekonstrukcija i proširenje groblja u Mariji Bistrici s pomoćnom zgradom i novom mrtvačnicom”, iz Podmjere 7.4. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, potpisali načelnik Marije Bistrice Josip Milički i direktor tvrtke MDK Građevinar iz Velikog Trgovišća Krunoslav Pavlinić.
Načelnik Milički nije krio zadovoljstvo dolaskom do ove faze još jednog važnog kapitalnog projekta u Mariji Bistrici, izvještava Radio Marija Bistrica.

– Uistinu sam ponosan što nam je i zadnji planirani projekt u ovom mandatu u svom formalnom dijelu pri kraju i da potpisujemo ugovor s izvođačem radova – rekao je bistrički načelnik, zahvalivši svojem timu u Općini i vanjskim suradnicima, svima koji su radili na ovom projektu.

Dva groblja

Podsjetio je da općina Marija Bistrica ima dva groblja – u Mariji Bistrici je trenutno 2856 grobnih mjesta, a na Lazu 486.

– Na groblju u Mariji Bistrici slobodno je 31 mjesto i to sve više postaje veliki problem, s obzirom na to da je groblje oformljeno u 18. stoljeću i do sada nije bilo proširenja, dok je na Lazu još trećina mjesta slobodna, pa je situacija bolja i dugoročno može pokrivati potrebe. Također, u Mariji Bistrici je problem i mrtvačnica, koja ima svega 56 četvornih metara i nije adekvatna. S ovim projektom riješit ćemo i problem mrtvačnice i grobnih mjesta za sljedećih 50 godina – napomenuo je Milički i dodao da projekt obuhvaća i dio postojećeg groblja, tj. rekonstrukciju spojne staze, a sadašnja mrtvačnica pretvorit će se u spremište.

– Nova mrtvačnica bit će površine 340 četvornih metara, od čega je 200 četvornih metara zatvorenog prostora, te još 140 četvornih metara natkrivenog prostora, pod koji može stati 200-tinjak ljudi, što pak olakšava ceremoniju ukopa u slučaju lošeg vremena. Što se pak tiče grobnih mjesta, u planu je 516 novih grobnih mjesta, što bi ukupno bilo 2000 ukopnih mjesta. Osim mrtvačnice i ispraćajnog trga, u planu je 11 grobnih polja i dva polja urni – rekao je načelnik i izrazio zadovoljstvo što već sada postoji interes za kupnju novih grobnih mjesta.

Memorijalni trg

Ukupno je otkupljeno 40.000 četvornih metara zemljišta, a ovim projektom u upotrebu se stavlja 20.000 četvornih metara, što znači da postoji i još tolika površina za proširenja u budućnosti.

– Kako na postojećem groblju nemamo prostor, svojevrsni memorijalni trg, gdje bi mogli polagati cvijeće i paliti svijeće za branitelje i o raznim obljetnicama i prigodama, u novom dijelu u planu je i takav prostor, dakle spomen prostor za branitelje – rekao je Milički i zahvalio tvrtki MDK građevinar što se javila na natječaj, s obzirom na pozitivno iskustvo kod izgradnje reciklažnog dvorišta, za koji je nedavni tehnički pregled prošao bez nedostataka.

– Vjerujem da ćemo i ovaj projekt uspješno odraditi, kao što smo odradili i reciklažno dvorište – zaključio je Milički.
Direktor tvrtke MDK Građevinar Krunoslav Pavlinić je pak istaknuo da im je čast što rade u Mariji Bistrici i sudjeluju u razvitku cijele općine.
Podsjetimo, projekt je prošao na spomenutoj mjeri 7.4.1., ukupno je vrijedan 9.560.000 kuna, a komponenta koja se sufinancira iz mjere iznosi šest milijuna kuna. Za ostatak Općina diže kredit na 10 godina, a dio tih sredstava vratit će se i kroz prodaju grobnih mjesta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba