Započela izgradnja staze kroz krošnje u Zelenjaku

PRAVA ATRAKCIJA: Na pet metara visine posjetitelji će uživati u zelenilu i cvrkutu ptica, a bit će tu i promatračnica u obliku gnijezda

Objavljeno: 02.06.2020. zagorjeinternational

Počela je izgradnja staze kroz krošnje u Zelenjaku, projekt vrijedan 1,65 milijuna kuna koji se realizira u sklopu projekta “Zagorje ABECEDA prirode”. Tim povodom u neposrednoj blizini spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku održana je konferencija za medije, na kojoj je istaknuto da će staza biti ukupne dužine 125 metara. Na početku će se dizati na odgovarajuću razinu pomoću stepenica, a potom će prolaziti među krošnjama na visini od 0,5 do pet metara iznad terena, što će rezultirati pogledom prema spomeniku Lijepoj našoj. Na kraju staze posjetitelji će moći sići po stepenicama i po rampi te nastaviti putem preko mosta do spomenika hrvatskoj himni.
Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko -zagorske županije Dijana Hršak naglasila je kako je sama priprema realizacije ove aktivnosti trajala gotovu cijelu prošlu godinu, a početak radova odgodila je situacija s koronavirusom. No, unatoč epidemiji, radovi su krenuli čim su se granice otvorile jer je izvođač radova iz Slovenije.

Vrijednosti područja

– Sam projekt “Zagorje ABECEDA prirode” vrijedan je 4.589.000 kuna, a podijeljen je u pet grupa aktivnosti, od kojih je jedna izgradnja posjetiteljske infrastrukture u sklopu koje se izgrađuje i sama staza – rekla je Hršak.
Istaknula je i da područje Zelenjak – Risvička – Cesarska gora u svom krajobrazu objedinjuje sve prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti ovog područja te je sama izgradnja staze od početka, odnosno njezino planiranje i projektiranje, bila namijenjena da objedini sve te tri vrijednosti.
Hršak je objasnila i da se ideja realizirala kroz program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji se financira kroz program “Konkurentnosti i kohezija 2014. – 2020.” Staza će imati i prilaznu platformu za osobe s invaliditetom.

– U krošnjama ćemo uživati u prekrasnom zelenilu i zvuku ptica, a tome će pomoći i promatračnica uz samu stazu, koja je samostalni objekt. Na njoj će se posjetitelji dizati na ljestve, a ona će biti u obliku gnijezda, čiji će nas dizajn sakriti da ptice mogu prići blizu – objasnila je Hršak.
Sama staza sadržavat će i interpretacijske ploče o prirodnim, kulturnim i povijesnim vrijednostima. Završetak staze bit će na njezinoj najvećoj visini, gdje će biti postavljeno glazbalo u obliku trube, promjera dva metra, uz kojeg će se moći zapjevati ili pustiti glazbu, prigodno – hrvatsku himnu. Na stazi će također biti postavljene i ljuljačke za aktivnije boravljenje u prirodi, koje će, kao i ostatak sadržaja, biti prilagođene osobama s invaliditetom.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je istaknuo da je u Zelenjaku proveo puno vremena, prvo u svojem djetinjstvu, a onda kao prvi predsjednik Javne ustanove, kada je pomogao s uređenjem tada zapuštenog lokaliteta, čiji se sadržaj nastavlja unaprjeđivati.

– Lokalitet je bio zapušten, krenuli smo ga ciljano uređivati, prvo s regulacijom korita rijeke Sutle, a nakon toga s uređenjem cestovne infrastrukture i parkirališta, klupa za odmor i ostalih potrepština da bi putnik stao i uživao u obilasku. Nakon toga smo lokalitetu dogradili edukativne staze, stazu prema crkvi u Risvici, pa glazbene orgulje i sada smo došli u ovu završnu fazu, a to je staza kroz krošnje, koja će dati jednu dodatnu atraktivnost samom lokalitetu, a bit će pristupačna i zanimljiva za sve generacije – naglasio je župan.

Lokalna zajednica

Dodao je i kako je cilj povećati i gospodarsku aktivnost u okolici te potaknuti lokalnu zajednicu da aktivnije sudjeluje u uvođenju zaštićenih krajolika u turističku ponudu, a njegova vizija projekta najviše je okrenuta prema nastavi u prirodi.

– Očekujemo da škole diljem Hrvatske, u sklopu škole u prirodi, dio iskoriste za ovaj lokalitet i posjete Zelenjak i spomenik Lijepoj našoj te kroz edukativne table koje će biti postavljene, nauče i o himni i o tekstu himne, ali i zaštićenom krajoliku, biljnom i životinjskom svijetu koji se nalazi u okolici, s time da moramo znati da područje Sutle ulazi u Natura 2000 – ekološku mrežu zaštićenih područja na području Europske unije. Uz sve ove atrakcije, tu će biti i vrt perunika, jer je ona interesantna i specifična za zagorsko područje – dodaje Kolar.
Osvrnuo se i na financijsku konstrukciju projekta.

– U siječnju smo potpisivali ugovor, procijenjena vrijednost investicije bila je 1,1 milijun kuna. Na natječaju je najpovoljnija ponuda bila 1,3 milijuna kuna, što je s PDV–om 1,6 milijuna kuna, s time da je dio sredstava koje je trebala osigurati Ustanova i ovu razliku u cijeni osigurala Županija u svojem proračunu. Izuzetno je bitno da smo, bez obzira na koronavirus, unutar roka provedbe projekta. Ovim putem zahvaljujem izvođaču radova koji ima svjetske reference, radio je na svim kontinentima i bez konkurencije je u ovom dijelu svijeta za izvedbu ovakvih projekta. U jednom trenu su morali birati hoće li raditi u Australiji ili Hrvatskom zagorju i izabrali su Hrvatsko zagorje – otkrio je župan. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba