Je li Županijski stožer trebao pričekati s najavom?

MINISTAR BOŽINOVIĆ: Ako bismo krenuli tim putem, do 11. svibnja bismo ukinuli sve propusnice

Objavljeno: 29.04.2020. JJ

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ministar Davor Božinović se osvrnuo odluku da se ne ukinu propusnice za putovanje između Krapinsko – zagorske županije te Grada Zagreba i Zagrebačke županije, unatoč zahtjevu zagorskog stožera.

– Što se tiče e-Propusnica, mi smo donijeli tu izmjenu i rekli da ćemo početkom posljednje faze opuštanja razmotriti taj sustav. Nema neke potrebe da se bilo što mijenja. Što se tiče Zagrebačke županije i Grada Zagreba, oni funkcioniraju kao jedna cjelina. A ako bismo tim putem krenuli, do 11. svibnja bismo ukinuli sve propusnice – rekao je Božinović.

Brojni zahtjevi

Odluku Nacionalnog stožera komentirao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na današnjoj press konferenciji Županijskog stožera.

– Prije nego što smo uopće odlučili poslati zahtjev prema Nacionalnom stožeru, dobro smo proučili epidemiološku situaciju na području županije, naravno, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije i našim glavnim epidemiologom, a ja sam se i osobno čuo s doktorom Capakom, i nekako je to išlo u smjeru da bi se moglo odobriti, s obzirom na to da Grad Zagreb, po nekim zadnjim podacima, ima 806 tisuća stanovnika, a Zagrebačka županija 309 tisuća stanovnika i da je to zajedno milijun i 115 tisuća stanovnika, te da 125 tisuća stanovnika Krapinsko – zagorske županije, a što bi bilo nekih 11 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika na spomenutom području, ne bi moglo značajnije promijeniti stanje broja dolazaka na područje grada Zagreba, tim više što smo išli s mjerama koje na neki popuštaju. Zbog ogromnog broja zahtjeva s terena od strane naših građana, smo prvenstveno odlučili ići s tim zahtjevom. Također, imamo i dosta zahtjeva, pogotovo s istočnog dijela županije, da se otvore granice prema Varaždinskoj županiji. Zbog velikog broja žitelja Krapinsko – zagorske županije koji rade u Zagrebu i već imaju propusnice, smatrali smo da to ne bi bio preveliki pritisak, no, naravno da ćemo poštivati odluku Nacionalnog stožera, pa naše Zagorce i Zagorke i sve stanovnike županije molim za još malo strpljenja i nadam se da će 11. svibnja doći i do toga da će se ukinuti propusnice prema gradu Zagrebu – rekao je Kolar.

Možda i dulje

Podsjetimo, Županijski je stožer prijedlog o ukidanju e-Propusnica Nacionalnom stožeru uputio 26. travnja, a objava tog prijedloga u medijima zbunila je građane jer su pomislili da to znači da su “granice“ između dviju, odnosno, tri županije otvorene. Danas je pak napokon stigao i službeni odgovor – e-Propusnice su za Zagorce koji žele putovati u glavni grad na snazi do 11. svibnja, a možda i dulje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba