Produžuju se odluke Nacionalnog stožera donesene u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom

“Županijski stožeri procijenit će može li se dopustiti kretanje bez e-Propusnica na području pojedine županije“

Objavljeno: 18.04.2020. JJ

Na redovnoj press konferenciji Stožera civilne zaštite RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima je prije mjesec dana na snagu stupio čitav niz mjera, a donesene su na rok od 30 dana, koji istječe sutra.

Pet odluka

– Nacionalni stožer civilne zaštite danas je donio pet odluka kojima se produžava valjanost odluka donesenih u prethodnom razdoblju. To se odnosi na Odluku o Izmjeni i dopuni Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja i ta će se odluka primjenjivati do 4. svibnja.  Odluka o Izmjenama Odluke o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske, primjenjivat će se do 18. svibnja, jednako kao i Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Radi se o odlukama koje su harmonizirane na razini Europske unije, s time da Odluka o tranzitu kamiona koji idu preko teritorija Republike Hrvatske u praksi znači da se napušta model konvoja. Donijeli smo i Odluku u uvođenju izvanredne teretne linije u pomorskom prometu Zadar – Ancona, koja se uvodi od 26. travnja – rekao je Božinović.

Veća mobilnost

– Što se tiče Odluke o Dopuni odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, otvorili smo mogućnost županijskih stožerima civilne zaštite da Nacionalnom stožeru predlože da se ta mjera primjenjuje na način da se u okviru jedne županije više ne moraju koristiti e-Propusnice. Time smo s jedne strane omogućili veću mobilnost koja je, moramo priznati, jedan od tri najveća faktora rizika, ali s druge strane smo se ograničili na kretanje unutar 21 županije, što znači da će lokalni stožeri procjenjivati epidemiološku situaciju, predlagati, a mi ćemo zajedno s njima donijeti tu Odluku, koja, naravno podrazumijeva da, ukoliko se pojavi neko žarište, mogu se donijeti posebne epidemiološke mjere, bilo za tu općinu ili neki drugi prostor na području županije – pojasnio je Božinović.

Odluke stupaju na snagu u ponoć.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba