Premijer Plenković najavio skore rigorozne mjere u Hrvatskoj

“Nema ovrha, deložacija, zatvorit će se kafići, ograničiti rad trgovina“

Objavljeno: 17.03.2020. zagorjeinternational

Na današnjoj  sjednici Vlade koja se održava u Banskim dvorima raspravlja se o paketu mjera za pomoć gospodarstvu zbog koronavirusa.

– Od naše zadnje sjednice u Italiji i Francuskoj se broj oboljelih utrostručio, u Njemačkoj je četiri puta veći broj zaraženih, u Španjolskoj čak pet puta. Kod nas je taj broj zasada na 65 zaraženih, broj je znatno manji od ostalih država u Europi. Prije 17 dana Španjolska je imala 58 zaraženih, a danas ima 11 tisuća – rekao je Andrej Plenković u uvodu na sjednici Vlade i zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima i ostalima na svemu što rade u ovim teškim trenucima.

Visok stupanj odgovornosti

– Apeliram na sve da detaljno, ali detaljno, prate upute stožera, ovo je trenutak za vrlo visok stupanj osobne odgovornosti. Molim sve da ozbiljno shvate situaciju – dodao je premijer Plenković te poručio kako će se idućih dana donositi mjere o privremenoj obustavi rada niza trgovina, kina, centara, uslužnih djelatnosti, teretana, obustava održavanja revija, sajmova, noćnih klubova.

Izdvojio je i mjeru da u ovom razdoblju nema ovrha i deložacija, a rekao je i da će se odobravati beskamatni zajmovi i potpore za očuvanje radnih mjesta. Predstavio je i web stranicu www.koronavirus.hr gdje se mogu pratiti sve informacije o ovoj pandemiji.

Porezni obveznici

– Cilj mjera je da pokušamo odgoditi javna davanja poreznim obveznicima, kao porez na dohodak, na dobit, doprinose na mirovinsko i zdravstveno osiguranje za tri mjeseca, a ako bude postojala potreba za dodatna tri mjeseca. Želimo osigurati likvidnost gospodarstva, imamo spremnost Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kao i komercijalnih banaka da budu pripremni osigurati sredstva za reprogramiranje postojećih kredita – rekao je Plenković. Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako donose 63 mjere.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba