U Krapini predstavljene učeničke stipendije Ministarstva gospodarstva

TREBA NAM KVALITETNA RADNA SNAGA: “Stipendije su povećane na 1500 kuna mjesečno, a ove godine u KZŽ će ih biti dodijeljeno 275, u iznosu od gotovo pet milijuna kuna“

Objavljeno: 04.03.2020. ivanabelosevic

U stranačkim prostorijama HDZ-a u Krapini je održana konferencija za medije na temu učeničkih stipendija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, za obrtnička zanimanja te poticaji za naukovanje. Govorili su državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko – zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Poticanje obrtnika

Antonić je rekao kako Ministarstvo gospodarstva kroz aktivnost stipendiranja učenika i program naukovanja za tvrtke, zapravo pokazuje koliku važnost daje ljudima i razvoju ljudskih potencijala, prije svega u deficitarnim, strukovnim i obrtničkim zanimanjima.

– To je i jedan od načina kako stići iz našeg trenutnog jedinstvenog modela obrazovanja, do toliko željenog modela dualnog obrazovanja. Uz izmjene Zakona o obrtu koje su stupile na snagu u siječnju, stvorili smo sve uvjete da se poveže obrazovanje i sustav gospodarstva te da zaživi u punom smislu riječi. Do 2015. godine su se za stipendije osiguravala neznatna sredstva i stipendiralo se nekih 300-tinjak učenika godišnje, što je na državnoj razini puno premalo za potrebe gospodarstva i za interes koji postoji. Dolaskom ove Vlade, od 2016. pa nadalje, iznos tih stipendija i programa se povećava i ako ulazimo u golu statistiku, već u školskoj godini 2016./2017. su isplaćene 1522 stipendije, sljedeće godine 2342 stipendije i prošle godine 2968 stipendije. Bez obzira na programe koji se provode preko Ministarstva obrazovanja, mi smo okrenuti gospodarstvu i to dokazuje naša otvorenost prema potrebama gospodarstva, od kojeg zapravo svi živimo. U zadnjoj godini su napravljena još dva velika iskoraka u provođenju ovog projekta, kojeg proizvodimo uz pomoć Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Europskog socijalnog fonda, a to je ključni moment koji se tiče učenika, a to je da su te učeničke stipendije u ovoj školskoj godini povećane s dosadašnjih devet na 18 tisuća kuna godišnje, što znači 1500 kuna kroz svih 12 mjeseci u godini. Takvih je učenika na nivou Hrvatske 4200, a u našoj županiji 275 i za njih će se izdvojiti iznos od 4.950.000 kuna – istaknuo je Antonić te dodao kako je jako bitno i povećanje sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba koje izvode naukovanje djece koja kod njih dolaze na praksu.

– Sa 70 milijuna kuna u ove dvije godine, mi kroz taj program naukovanja sufinanciramo 80 posto troškova koje obrtnik ili poduzetnik ima za naknade koje učenik i mentor dobiva za to vrijeme koje je na praksi, a s 30 posto sufinanciramo i alat koji on koristi u obuci te djece. Upiti i  interesi za te programe su strašno veliki i to nam je drago. Vjerujemo da će i u buduće biti mogućnost za provođenje tih programa jer bez toga nema nam budućnosti, bez kvalitetnog obrazovanja i izlaženja u susret učenicima i roditeljima, nećemo te ljude moći zadržati ovdje. Treba naglasiti da zahvaljujući poreznoj reformi, država rasterećuje poduzetnika u vidu smanjenja poreza i prireza na dohodak rada na plaće za 100 posto na zaposlenike do 25 godina života, a učenik može uz stipendiju koju dobiva, još neoporezovano zaraditi 1750 mjesečno kroz praksu i to mu ne ulazi u poreznu osnovicu – naglasio je državni tajnik Antonić i najavio kako će sljedeći tjedan, ovdje u Krapini za barem 100-tinjak učenika, javno predati ugovore za stipendije i čestitati im te ih dodatno motivirati i reći im koliko su važni i koliko Hrvatsko zagorje od njih očekuje.

– U njih ulažemo i očekujemo da tu i ostanu i stvore svoju egzistenciju. Osigurani su i ugovori za 34 potpore poduzetnike na području županije u iznosu  nešto više od dva milijuna kuna – napomenuo je Antonić.

Žarko Tušek je kazao kako je zdrav ekonomski razvoj i kontinuirani ekonomski rast u fokusu politike Vlade Republike Hrvatske i ono što posebno veseli je taj rast, koji se u ovom trenutku bazira na izvornom jačanju našeg gospodarstva, na smanjenju našeg javnog duga, nikako ne na jačanju potrošnje i ne na novom zaduživanju.

Veća produktivnost

– Gledajući u kontekstu naše ekonomske politike fokus je na mjerama poticanja našeg poduzetništva i obrtništva i jačanja jedne srži centralnog gospodarstva, a to su mali i srednji poduzetnici i obrtnici, bez kojih zdrave i ozbiljne ekonomije nema. U fokusu moraju biti strukovna zanimanja, obrazovanje i stvaranje novih i kvalificiranih ljudi koji mogu odgovoriti izazovima ekonomske tranzicije, našeg gospodarstva i općenito jačati naše gospodarstvo da bude konkurentnije i stabilnije. Mjere aktualne politike Vlade na području Krapinsko – zagorske županije vide se iz dana u dan, s jedne strane, kao što sam rekao kad govorimo o poticanju obrazovanja, a s druge strane u direktnim potporama našim gospodarstvenicima i poduzetnicima. U samo ovom mandatu Vlade prošli smo brojku od 250 milijuna kuna direktnih investicija gospodarstvenicima i poduzetnicima u smislu njihovih proizvodnih, logističkih kapaciteta i izgradnje novih objekata i svega ostaloga što smo napravili na području županije. Sljedeći tjedan će se mladim stipendistima dodijeliti ugovori za visoke stipendije Ministarstva gospodarstva – pojasnio je Tušek i dodao kako je za 2020. godinu kroz Europski socijalni fond za funkcioniranje i razvoj strukovnih zanimanja na području Hrvatske osigurano velikih 250 milijuna kuna. 

– Svjesni smo da je BDP u Krapinsko – zagorskoj županiji po glavi stanovnika u ovom trenutku vrlo nizak i nismo konkurentni u odnosu prema našim susjednim županijama, prije svega vidimo odgovornost u promoviranju i politici županijske razine, smatrajući da nije osigurano dovoljno direktne investicije u gospodarstvo i stranih investicija na područje Krapinsko – zagorske županije, ali s pozicije Vlade možemo učiniti i stvoriti jednu bazu kroz poticanje poduzetnika, kako bi bili konkurentniji i sami sebe doveli veću produktivnost i veću razinu standarda svih zaposlenih koji rade u realnom sektoru na području županije i Hrvatskog zagorja – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba