OVO MORATE VIDJETI: Kraj Westgatea "se parkirala" najveća ekspedicija na svijetu

BISTE LI IM SE PRIDRUŽILI? U kamionu jedu, spavaju i tuširaju se, u tri godine obići će 68 zemalja, a može im se priključiti tko želi

Objavljeno: 29.02.2020. zagorjeinternational

Ekspedicija “Tatra oko svijeta 2” stigla u Hrvatsku. Danas do 20 sati posjetitelji Westgate Shopping Cityja mogu razgledati Tatra kamione koji će obići cijeli svijet i doznati sve o ekspediciji za koju su odgovorna dvojica Čeha – Petr Holeček i Marek Havlíček te češka kompanija OverOland. Oba organizatora imaju veliko iskustvo putovanja i vožnje u ekstremnim uvjetima, a putovanje koje organiziraju najveća je ekspedicija na svijetu. Oni zapravo žele odati počast prvoj ekspediciji iz 1987. godine, gdje je u sklopu projekta “Tatra kolem světa”, posada od pet ljudi prošla u posebnom kamionu Tatra 815 GTC put od čak 200.000 kilometara u samo tri godine. Sudionici te ekspedicije posjetili su 67 zemalja i proputovali pet kontinenata, dok će ova ekspedicija obići 68 zemalja i prijeći 270.000 kilometara.

14 mjesta

– U 2020. godini ekspedicija ide na istok, odnosno, obići ćemo sve bivše zemlje Sovjetskog saveza, zatim ćemo u Vladivostoku ukrcati kamione na brod za Čile, te u 2021. godini planiramo obići Južnu, središnju i Sjevernu Ameriku, završna točka je Aljaska, a onda s istočne strane SAD-a krećemo prema Africi, gdje ćemo završiti našu ekspediciju 2022. godine. Ova je ekspedicija utemeljena na prvoj takvoj ekspediciji “Tatra oko svijeta”, koja se odvijala od 1987. do 1990. Ona se vratila u zemlju nakon promjene političkog režima pa je za nas legendarna. Danas surađujemo s posljednjim živim sudionikom te ekspedicije, koji ima 84 godine i još uvijek mnogo putuje. On je poput našeg zaštitnika i pridružit će se našoj ekspediciji, ići će s nama u Mongoliju. Ekspedicija je jedinstvena po tome što je otvorena, interaktivna i može joj se pridružiti svatko tko želi. Kamion ima veliki kapacitet, imamo 14 mjesta, a imamo i mjesta za spavanje, kuhinju, tuš, grijanje… Kamion je spreman za sve klimatske uvjete na planetu. Ekspedicija ima pet stalnih članova, ostali dolaze na dva ili tri tjedna. Ovime pronosimo dobar glas o Češkoj, posebice o tradiciji automobilske industrije – rekao je Petr Holeček.

Ekspedicija putuje u posebno dizajniranom kamion, koji je nastao od konstrukcije originalnog kamiona iz ove avanture – Tatra 815 GC.
Ekspediciju je u zaprešićkom trgovačkom centru dočekao i Pavel Duchon iz Veleposlanstva Republike Češke u Hrvatskoj.

– Tatra je treći najstariji proizvođač automobila na svijetu, stariji su jedino Peugeot i Benz. Ovaj događaj stoga je prvenstveno namijenjen ljubiteljima automobilizma i podsjetnik je na važnost tradicije. Ovaj je tim poput ambasadora koji promovira Republiku Češku diljem svijeta i prenosi dobar glas o duboko ukorijenjenoj tradiciji inovacija i industrije. Jer Tatra automobili nisu samo prošlost, oni su i budućnost. Iako su na neko vrijeme pali u zaborav, sada se uzdižu i polučuju jako dobre ekonomske rezultate. Ova ekspedicija nije samo vezana uz automobile, ona promovira upoznavanje novih nacija, toleranciju, otvorenost, i to je ono što Republike Češka jest. Česi jako vole putovati, to znate najbolje vi Hrvati, s obzirom na to da u vašu zemlju godišnje dođe i 800 tisuća Čeha. Ovom ekspedicijom stoga se želi ljude potaknuti da se odmaknu od televizijskih i računalnih zaslona i krenu u vlastitu avanturu i to je ono što mi se najviše sviđa – istaknuo je Duchon, koji je zahvalio domaćinima, Westgate Shopping Cityju i Muzeju oldtimera “Ferdinand Budicki”.

Karting arena

– Muzej oldtimera vrlo je zanimljivi aspekt ponude Westgatea, koji ne privlači samo zaljubljenike u automobile, već i obitelji, škole i vrtiće. U tom našem afinitetu prema raznolikosti, prisutan je taj afinitet prema automobilizmu, pa ćemo tako ovdje otvoriti jednu veliku karting arenu, kao i jednu indoor malu arenu za utrke modelnih automobila. Bit će to arena kakve u Europi možda postoje tri ili četiri.

Za nas kao poduzeće koje se bavi ulaganjima, povezanost s Češkom vrlo je važna. Svi znamo da u Hrvatskoj postoji jedna jaka češka banka i sve više čeških investicijskih fondova radi u Hrvatskoj, tako da sve ovo vidimo kao promociju, s jedne strane Hrvatske prema češkom gospodarstvu i društvu, ali i kao dobrodošlicu njima kao ambasadorima češke kulture i gospodarstva jer je Tatra jedna od okosnica njihovog gospodarstva, a važan aspekt je i pivo, koje također ovdje promoviraju – rekao je Denis Čupić, asset manager u Westgate Shopping Cityju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba