MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA PROSLAVIO 10. ROĐENDAN: Ove godine očekuje se milijunti posjetitelj

NA SVJETSKOM GLASU: “Ovdje vidimo zbirku neprocjenjive vrijednosti i najvišu razinu muzejske stručnosti“

Objavljeno: 27.02.2020. ivanabelosevic

Muzej krapinskih neandertalaca proslavio je 10. rođendan. Radi se o Muzeju jako atraktivnog sadržaja kojeg godišnje posjeti i do 100 tisuća domaćih i stranih posjetitelja. Za rođendan je održan prigodni program, a u glazbenom dijelu nastupio je Kvartet Gubec. Kako priliči jednom ovakvom Muzeju svjetskog glasa pripremljena je i slavljenička torta te velika proslava.

Putujuća izložba

Voditelj Muzeja Jurica Sabol zadovoljan je svim uspjesima kojima se Muzej može pohvaliti.

– Izuzetno sam i ponosan na sve rezultate koje smo postigli u ovih 10 godina. Govorimo o velikim brojkama, pa moram istaknuti da je kroz Muzej prošlo gotovo milijun posjetitelja, odrađeno je više od 17 tisuća stručnih vodstava i 16 tisuća sudionika bilo je na edukativnim programima. Budući da imamo samo sedmero zaposlenih, možemo reći da smo jedan fenomen u kulturi. Unatrag tri – četiri godine malo smo promijenili i smjer kojim idemo, jer nije dovoljno samo da posjetitelji kupe kartu i krenu kroz muzejski postav, nego morate biti u kontaktu s njima te stvarati novu publiku, međutim najvažnije je promovirati Muzej, ne samo u Krapini, nego i van granica  Krapinsko – zagorske županije, pa tako primjerice naša putujuća izložba prošla je od Slovenije, Dubrovnika , Karlovca i ide u Vukovar. U 2019. godini smo zbog raznih programa, kao što su izložbe, koncerti i promocije imali još dodatnih 60 tisuća posjetitelja – istaknuo je Sabol.

Posebna savjetnica ministrice kulture Dubravka Đurić – Nemec kazala je kako je ovo je prva okrugla obljetnica ovog vrlo uspješnog muzeja u Hrvatskoj.

 – Ovdje vidimo zbirku neprocjenjive vrijednosti, najvišu razinu muzejske stručnosti i muzejsku pedagogiju koja se očituje u izgradnji i privlačenju publike svih dobnih skupina, iz zemlje i inozemstva. Vidimo to i po brojnim nagradama koje je ovaj Muzej osvojio te po njegovoj arhitekturi, jer se nalazi u prekrasnoj zgradi koja je maksimalno uvažila karakteristike krajobraza i pokušala rekreirati izvorno Nalazište. Čestitam upravi Muzeja i svim djelatnicima, uz želju da nastave s radom jednako tako uspješno kao i do sada, a sigurna sam da će biti i daleko uspješniji – naglasila je Đurić – Nemec.

S činjenicom da je Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od najznačajnijih muzeja u Hrvatskoj već deset godina, složila se i Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec.

– Tome svjedoči velik broj posjetitelja, ali i brojne nagrade koje je Muzej primio. Možemo sa zadovoljstvom istaknuti da se interes publike odnosno javnosti za Muzej krapinskih neandertalaca ne smanjuje i broj posjetitelja iz godine u godinu i dalje je velik – napomenula je Jagarčec.

Na proslavi rođendana bio je i zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina kojeg veseli što se nastavio tijek rada Muzeja koji je otvoren davne 1966. godine, kao Muzej evolucije pa do danas.

– Sve je išlo svojim slijedom i naravno, napredovalo. Trebamo biti sretni i zadovoljni na ovakvom Muzeju i nadamo se da će se on i dalje razvijati i da će oni mlađi, na 20-tu godišnjicu konstatirati da je u Muzeju još nešto novoga – pojasnio je Kozina.

 Ponos Krapine i županije

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek Jambrek također je čestitao deset godina Muzeju i naravno svim djelatnicima koji se trude prezentirati Muzej, Krapinu, pa tako i cijelu Krapinsko – zagorsku županiju.

– Mislim da se svi možemo ponositi ovime što imamo u Krapini i mi kao Županija nismo imali delegacije, iz bilo kojeg dijela svijeta, a da ih nismo odveli u Muzej i uvijek su svi bili oduševljeni onim što su ovdje vidjeli. Muzej je izvrstan, a tome u prilog ide i činjenica da je 2018. godine dobio i europsku nagradu za muzej godine, kao i same brojke posjetitelja – zaključio je Ferek Jambrek.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba