Burne reakcije na karnevalsku povorku u Imotskom, gdje je spaljena lutka istospolnog para koji drži dijete

“To je žalostan, nehuman i posve neprihvatljiv čin”

Objavljeno: 24.02.2020. zagorjeinternational

Ne prestaju reakcije na nedjeljnu karnevalsku povorku u Imotskom, koja je obilježena spaljivanjem lutaka koje predstavljaju istospolni par koji drži dijete. Na lice djeteta bila je zalijepljena fotografija SDP-ova saborskog zastupnika Nenada Stazića.

Pet godina zatvora

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk najavio je kaznenu prijavu.

– Sutra ću u Policijskoj postaji Imotski podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevalske povorke zbog kaznenog djela iz članka 325. Kaznenog zakona – napisao je Bauk u nedjelju na Facebooku.
U tom su članku opisana kaznena djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, za što su predviđene kazne i do pet godina zatvora.
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović o slučaju se također oglasio na Facebooku.

– Simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom žalostan je, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti. Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja – napisao je Milanović.

Porazno i tužno

Na spaljivanje lutaka istospolnog para reagirala je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja je na Twitteru napisala da ne zna kako ovo može biti zabavno.

– Meni je to nerazumljivo, porazno i tužno. I uči djecu da je mrziti ok. To je neprihvatljivo – istaknula je Vidović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba