Predstavljanje hrvatske kulturne baštine u Sloveniji

U ljubljanskom Etnografskom muzeju bit će izložene tradicijske zagorske dječje igračke

Objavljeno: 18.02.2020. zagorjeinternational

Povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u četvrtak se u Etnografskom muzeju u Ljubljani otvara izložba “Hrvatske dječje igračke – između tradicije i suvremenosti“. Riječ je o gostujućoj izložbi zagrebačkog Etnografskog muzeja, autorice Iris Biškupić Bašić, zamišljene kao putovanje kroz povijest igračaka nastalih u Hrvatskoj, od strane hrvatskih autora.

UNESCO-ova lista

Duga je povijest izrade igračaka u Hrvatskom zagorju, u mjestima Laz Stubički i Laz Bistrički, Gornja Stubica, Tugonica, Turnišće, Jertovec, Bedenec, Globočec i Marija Bistrica. Njihov je izričaj nepromijenjen već generacijama, pa je umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja 2009. godine upisano na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Uvećane kopije

U Sloveniji su izložene i desetak puta uvećane kopije dječjih igračaka, nastale u majstorskim radionicama Ivice Mesara iz Tugonice i Josipa Fijana iz Marije Bistrice, koje inače krase bistrički trg, a u Ljubljani će razveseliti djecu koja će u njima moći sjediti, kao i gledati filmove o kulturnoj baštini bistričkog kraja. Stoga će u četvrtak na otvorenju izložbe biti i delegacija iz Marije Bistrice, predvođena načelnikom Josipom Miličkim.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba