Puntanje kmetov kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici

“Digli smo bunu, sad je vrijeme da okupimo sve muže ovog kraja i krenemo u borbu za slobodu“

Objavljeno: 01.02.2020. Jožica Miklaužić

Kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici održano je tradicionalno puntanje kmetov, uvod u spektakularnu “Bitku kod Stubice“, koja će se po 12. puta održati sljedeću subotu, 8. veljače kod dvorca Stubički Golubovec.

– Tradicionalno smo počeli s puntanjem kmetova, ovdje pod lipom koja je prepoznatljivost Gornje Stubice i po kojoj smo nadaleko poznati. Dan je prekrasan, okupilo se jako puno ljudi i izuzetno smo sretni zbog toga. To je lijepa uvertira onome što slijedi, a to je velika bitka Seljačke bune i pozivam sve da dođu u naš stubički kraj i pogledaju taj povijesni boj između kmetova i vlastelina. Iz godine u godinu spremamo nove sadržaje i iznenađenja, tako da mislim da to vrijedi doći pogledati – rekao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

Srednjovjekovni sajam

Seljačka buna zbila se u stubičkom kraju 9. veljače 1573. godine. Svake godine, vikend uoči rekonstrukcije bitke održava se puntanje kmetov.

– Kod nas buna traje cijelu godinu, ali onaj glavni spektakl je iduće subote u Donjoj Stubici. Program počinje u 9.30 kada kreće 50. planinarski pohod stazama Gupčevih puntara, od 11. sati kreće srednjovjekovni tradicionalni sajam i zabavni program, a u 13.30 se kreće u povorci prema Stubičkom Golubovcu zajedno sa seljacima, gdje će u 14 sati biti upriličena spektakularna Bitka kod Stubice. Nakon bitke slijedi naš tradicionalni “Buna party“ na kojem će nastupiti Krešo Oremuš i B#band, a potom pod šatorom navečer Picksiebneri, Let 3 i DJ Gotz – rekla je Kornelia Vnučec te dodala kako je Seljačka buna jedna od najvažnijih i najposjećenijih manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji, koju u jednom danu posjeti otprilike 20 tisuća ljudi.

– Svi naši smještajni kapaciteti su puni već od ovog vikenda, a naravno svi naši ugostiteljski objekti imaju fantastičnu ponudu – kazala je Kornelia Vnučec te napomenula kako su iz Zagreba organizirani besplatni ZET-ovi autobusi koji će svakih sat vremena voziti posjetitelje na bitku.

U puntanju kmetov sudjelovalo je 50- ak statista, a četvrtu godinu zaredom vođu pobunjenih seljaka utjelovio je Krešimir Končevski.

– Zagorski seljaci odlučili su se suprotstaviti nepravdi vlastelinstva, a okupili smo se kod rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, kako bi došli ovdje pod lipu simbolično upriličiti početak bune. To je zapravo samo početak obilježavanja jednog od najvećih događaja u povijesti Hrvatskog zagorja, a vrhunac svega nas očekuje sljedećeg vikenda – rekao je Končevski.

To nam je potvrdio i predsjednik Družbe Vitezova Zlatnog Kaleža, Ivan Štefek najavivši kako će sljedeće subote, u kako je rekao, odlučujućoj bitki, sudjelovati 250 boraca, članova 20 udruga iz Hrvatske, ali i Mađarske, Slovačke i Slovenije koji će realno prikazati bitku iz tog razdoblja.

Povijesni događaj

– Mi smo bunu digli i tu su nam neki Tahyjevi soldati došli smetati, ali mi smo to riješili brzim postupkom. Sad je vrijeme da prikupimo sve muže iz ovog kraja i da ih naučimo kako se barata s oštricom koja će odsjeći sve Tahyjeve glave. Prvo krećemo na Cesargrad, zatim na Lepoglavu i Sloveniju, i nađemo se tu u Stubici sljedeće subote u borbi za slobodu – rekao je Ivan Štefek.

Tradicionalnom događanju je prisustvovala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja je istaknula kako se početkom veljače svake godine uzburka krv u Zagorju, pogotovo u Gupčevom kraju.

– Seljačka buna je povijesni događaj na kojeg možemo biti ponosni i koji je zaista obilježio povijest našeg Zagorja. Iz tog razloga moramo ga njegovati i čuvati jer je između ostalog on iskaz jedne vjekovne borbe Zagorki i Zagoraca za pravicom. A koliko je to važan događaj, govori u prilog činjenica kako svake godine tisuće posjetitelja dolazi popratiti tu manifestaciju, tako da je Seljačka buna i njezino uprizorenje od velikog interesa naše Županije  – zaključila je Jasna Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba