KLANJEC: Svečanom sjednicom Gradskog vijeća napravljen osvrt na prošlu godinu, najavljeni novi projekti te upućena zahvala građanima

“Svaki kutak grada nosi svoju priču. Uz poštovanje prema nasljeđu, gradimo temelje za bolje sutra”

Objavljeno: 03.05.2024. zagorjeinternational

Posebno je svečano i dostojanstveno bilo u petak u Klanjcu gdje je, povodom Dana grada, održana Svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su nazočili mnogi uvaženi gosti iz Zagorja, ali i izaslanstva Klanjcu prijateljskih gradova iz inozemstva.  

Samu sjednicu otvorila je, kako to priliči, predsjednica Gradskog vijeća Klanjca, Mirjana Smičić Slovenec.  

– Dobro došli u Klanjec, grad koji nije samo mjesto na karti već, ima svoj šarm koji odiše poviješću i kulturom. Svaki kutak ovog grada nosi svoju priču kao i svaki korak koji podsjeća na naše znamenite ljude – kazala je Smičić Slovenec te se osvrnula na rad Gradskog vijeća u protekloj godini:  

 

– Svi želimo da Klanjec bude mjesto u koje će se mladi vraćati nakon školovanja. Uz poštovanje prema nasljeđu, gradimo temelje za bolje sutra. Zahvaljujem vijećnicima na konstruktivnom radu, uvažavanjima različitosti mišljenja i svim odlukama koje smo većinom donijeli jednoglasno – poručila je predsjednica Smičić Slovenec.  

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Zlatko Brlek istaknuvši kako se u prošloj godini radilo na onome za što su se borili i ostvarili sredstva.  

– Ono što nas očekuje u narednom periodu ne razlikuje se od onog što smo već odradili. Nastavljamo na izgradnji komunalne infrastrukture, do kraja godine planiramo veći zahvat od 30.000 eura asfaltiranja naših cesta uz rješavanje klizišta, a sve kako bi nam mogli doći posjetitelji, što potvrđuje prošlogodišnji promet nekretninama – kazao je gradonačelnik Brlek te se osvrnuo na prugu: 

 

– Pet godina je prošlo od odluke Vlade za rekonstrukcijom kumrovečke pruge, a još nije održan sastanak sa Slovencima jer ona prometuje dijelom kroz njihove katastarske općine. A da je moguće riješiti problem, primjer je krapinska pruge ili državna ceste kroz Razvor koja je konačno prešla u pojačano održavanje – kazao je Brlek.  

Uz to, ovom prilikom gradonačelnik je najavio dodjelu starog vrtića na korištenje svim klanječkim udrugama.  

Kako to tradicija nalaže, u Hrvatskom zagorju u ime svih prisutnih gradonačelnika i načelnika okupljene je pozdravio pregradski Marko Vešligaj, ustanovivši kako je puno kvalitetnih projekata napravljeno u godinu dana.  

– Klanjec ima taj europski štih koji možda u žurbi ponekad ni ne primijetimo. Sigurno, bez obzira na to što danas ovdje ne živi tako mnogo ljudi, ima i dalje veliki utjecaj na kompletnu našu državu. Pred nama su novi izazovi, a svi problemi ovakvih manjih sredina su slični jer veliki gradovi ‘usisavaju’ stanovništvo. Te trendove moramo mijenjati, prvenstveno novim radnim mjestima, ali i javnim prijevozom uz priuštivo stanovanje – kazao je Vešligaj istaknuvši kako je potreba ravnomjernija politika regionalnog razvoja.

Počasnim građaninom Klanjca postao je gradonačelnik Wilamowica Marian Trela koji je ovom prilikom najavio svoju mirovinu nakon 30 godina služenja na čelu svojeg grada.  

– Prije 15-ak godina smo između naša dva grada potpisali ugovor o suradnji i svih tih godina smo mogli vidjeti kako uređujemo i izmjenjujemo iskustva. Upoznali smo vašu kulturu, sport i zajedničku politiku te bi se htio zahvaliti na suradnji, a također čestitati na uspješnom korištenju EU fondova – kazao je gradonačelnik Trela ustvrdivši kako se vidi promjena u gradovima pošto je svake godine bio u Klanjcu. Ovim putem je pozvao sve u Wilamowice te uručio sliku trga iz ovog poljskog grada iz 1922. godine, a njegov zamjenik Stanislaw Gavlik je poručio:  

 

– Vatrogascima čestitam svetog Florijana sa željom kako vaši izlasci neće biti na intervencije već samo na druženja – kazao je.    

Čestitci za Dan grada pridružio se i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić koji je iskoristio priliku isto tako pružiti podršku vatrogascima na prosvjedu.  

Svečane sjednice prilika su za odati počast na jedan poseban način svim zaslužnim sumještanima pa su tako ove godine priznanja u vidu Zahvalnica dodijeljena Ireni Borošak, Jasni Gmajnički, Stjepanu Horvatu, Ivici Hrastoviću, Sanji Smolčić te Udruzi ‘Kućni kolektiv’. Također, dodijeljena je i Povelja Grada Klanjca Vinku Đaniću te Plaketa Branimiru Ricijašu.  

U ime svih nagrađenih zahvalila se dr. Jasna Gmajnički.  

– Vjerujem da je ono što nas povezuje, a više je od talenta i sposobnosti, upravo naša zajednica u kojoj živimo. Nagrada je naravno priznanje, ali još više odgovornost za nastavak ovakvog rada – poručila je Gmajnički.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je rođeni Klanjčanin i posebno je ponosan na svoj kraj.

– Dobro došli u moj Klanjec, ovi dani su za nas vrlo emotivni! Klanjec kao grad funkcionira već stoljećima, čestitam svima na osvojenim nagradama jer su zaslužene. Iskorištena je svaka prilika da se povuče novac sa strane, osuđeni smo da projektiramo i povlačimo europski novac, to treba maksimalno iskoristiti. Ono što je ključno za opstanak ovakvih manjih gradića su tri stvari: ne smijemo dopustiti da državne institucije odlaze iz malih sredina, zatim daljnji razvoj gospodarstva i treće, prometna povezanost – zaključio je župan Kolar.

Za kraj napomenimo kako je glazbene točke na Svečanoj sjednici Klanjca izveo Ambrozije Puškarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba