U Energetskom centru Bračak predstavljen projekt eCentral, u sklopu kojeg su osigurani troškovi pripreme pilot – projekata izgradnje osnovnih škola po modelu javno – privatnog partnerstva u jednoj zagorskoj i jednoj zagrebačkoj općini

U Mariji Bistrici će se graditi nova osnovna škola – već je potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije

Objavljeno: 03.01.2020. zagorjeinternational

U Energetskom centru Bračak predstavljen je projekt eCentral, u sklopu kojeg su osigurani troškovi pripreme pilot – projekata izgradnje osnovnih škola po modelu javno – privatnog partnerstva u zagorskoj općini Marija Bistrica i općini Stupnik u Zagrebačkoj županiji.
– Radi se o još jednom u nizu europskih projekata koje koordinira REGEA, a financiran je iz INTERREG programa. Sudjeluje ukupno osam partnera iz pet zemalja, a REGEA koordinira timom partnera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Italije. Povod za ovu press konferenciju je činjenica da smo zadnjeg radnog dana prije praznika potpisali ugovor za izradu projektne dokumentacije za pripremu izgradnje škola u Mariji Bistrici i Stupniku, ukupne vrijednosti milijun i pol kuna. Dakle, za izgradnju dviju škola pripremit će se projektna dokumentacija po modelu javno – privatnog partnerstva, a škole će biti projektirane kao nZEB zgrade, dakle, zgrade gotovo nulte potrošnje energije. Ukupna vrijednost projekta Ecentral koji REGEA koordinira je 2,6 milijuna eura, te se iz projekta u spomenutih pet zemalja moraju realizirati investicije ukupne vrijednosti minimalno osam milijuna eura. Znači, radi se o značajnim investicijama, no više od toga mene veseli da smo u poziciji da mi iz Krapinsko – zagorske županije i iz Regee na neki način šaljemo znanje u ovih pet zemalja i da se dobre stvari šire upravo iz ovog našeg “doma” u Bračku. Izgradnja zgrada po nZEB standardu od kraja 2019. godine je obveza za sve javne naručitelje i time se postiže najbolja vrijednost za novac koji će javni naručitelji uložiti. U situaciji kada su budući izvori bespovratnog financiranja sada već sigurno manji nego do sada, vrlo je važno da počnemo primjenjivati ovakav princip i jako mi je drago da će se dva takva pilot – projekta realizirati upravo ovdje na našem području – istaknuo je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), dodavši kako, dakako, ovo nije jedini europski projekt koji REGEA provodi.

“Ključ u ruke”

– Mislim da nema izvora financiranja s područja Europske unije koji mi uspješno ne koristimo. Zgodan podatak je da je u Horizon programu REGEA s prosjekom od 0,31 projektom po zaposlenom djelatniku, najuspješnija u Hrvatskoj – istaknuo je Domac i pojasnio kako funkcionira model javno – privatnog partnerstva.
– Dakle, kada se sklopi ugovor s privatnim partnerom, on gradi objekt po principu “ključ u ruke” te održava objekt za sljedeći broj godina, koji će biti definiran u ugovoru. To znači da kroz to razdoblje privatni partner ima obvezu školu držati u stanju potpune funkcionalnosti, na način da otklanja svaki kvar i slično, u protivnom se umanjuje naknada privatnom partneru. Poanta ovakvog modela je da su cjeloživotni troškovi niži za javnog naručitelja, u ovom slučaju Krapinsko – zagorsku županiju, koja na taj način dio sredstava oslobađa za neku drugu namjenu. Ravnatelj škole koji će doći u školu koja je građena po modelu javno – privatnog partnerstva, gdje privatni naručitelj i brine za gradnju, ali je i u obvezi održavati objekt, iznimno je sretan ravnatelj. On će se fokusirati na kurikulume, rad s nadarenom djecom, s nastavnicima, na sve ono što se školovao i za što je obučen i spreman, a ne za popravak crijepa, kvarove u školi, sanaciju fasade – istaknuo je Domac.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar iznimno je ponosan na ovaj projekt i činjenicu da je on, preko Zajednice županija, prezentiran i drugim čelnicima regionalne samouprave jer bio mogao postati model za cijelu Hrvatsku.
– U Mariji Bistrici imamo jednu viziju novog razvoja općine, koja uključuje i školstvo, a o kojem brigu vodi Krapinsko – zagorska županija. Vjerujem da je javno – privatno partnerstvo budućnost investiranja. Mi kao investitor, riješit ćemo se jednog velikog problema, a to su izvantroškovnički radovi, poznatiji kao VTR-ovi. Dakle, sve se radi po principu “ključ u ruke” za cijenu koju ste dobili na javnom natječaju, što znači da nemate apsolutno nikakvog problema s gradilištem jer se izvođač prilikom ugovaranja obvezuje projektirati i izvoditi radove, preuzimajući rizik pojave VTR-a u potpunosti na sebe – rekao je Kolar.

Do ljeta

Izgradnja nove osnovne škole posebno veseli načelnika Marije Bistrice Josipa Miličkog.
– Biti među dvije općine u tri županije uistinu nam je na ponos i drago mi je što smo uspjeli zadovoljiti sve reference da uđemo u ovaj pilot – projekt, kojemu se jako veselim i koji je vezan uz našu viziju i strategiju razvoja Marije Bistrice. Općina je osigurala prostor, odnosno, zemljište, uredili smo prostorne planove, komunalna infrastruktura je spremna, a uistinu smo zahvalni i na ovom drugom dijelu projekta koji odrađuje REGEA. Zahvalan sam i našoj Osnovnoj školi koja je prihvatila taj projekt i koja mu daje podršku. Moram napomenuti i da već imamo viziju što napraviti s prostorima stare škole, koja se nalazi u središtu Marije Bistrice i koju ćemo, u suradnji sa Županijom, koja je vlasnik zgrade, staviti u funkciju i otvoriti neka nova radna mjesta – najavio je Milički.
Domac je dodao i kako bi projektna dokumentacija trebala biti izrađena do ljeta, a 2021. godine mogli bi početi prvi radovi. (jj, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba