Ministarstvo graditeljstva i u 2020. nastavlja s pozivima za energetsku obnovu višestambenih zgrada te javnih zgrada i obiteljskih kuća

MINISTAR ŠTROMAR: Zahvaljujući subvencioniranim kreditima, devet tisuća mladih dobilo je vlastiti dom, u kojem se sada rađaju djeca. To je prava demografska mjera

Objavljeno: 25.12.2019. Jožica Miklaužić

S potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva Predragom Štromarom razgovarali smo o mjerama koje je njegovo Ministarstvo provodilo protekle godine, kao i o onima koje su u planu za sljedeću godinu.
– Izuzetno smo zadovoljni ovom godinom, posebno s natječajem za subvencioniranje kredita našim mladima, na koji se javilo njih 4200. Svi koji su imali valjanu dokumentaciju, već su dobili sredstva te kupili kuću, stan ili počeli graditi novu kuću. To znači kako je u ove dvije godine ukupno devet tisuća mladih riješilo svoje stambeno pitanje te sada imaju svoj dom u kojem sretno žive i, ono najvažnije, u tim domovima se rađaju djeca. Više od tisuću djece se rodilo u tim obiteljima i to je odlična demografska mjera. Sve ćemo učiniti kako bismo i iduće godine nastavili s tom mjerom – rekao je ministar Štromar te se nadovezao i na energetsku obnovu višestambenih i javnih zgrada.

Zgrade javne namjene

– Mi smo do sada ugovorili 95 posto svih sredstava koje imamo za energetsku učinkovitost i sljedeće godine idemo s natječajima kako bismo iz ministarstava koja nisu ugovorila svoja sredstva, a krajnji rok je iduće godine, odnosno, do 31. prosinca, pokupili i prebacili ih u mjeru energetske obnove naših zgrada. Više od 1400 zgrada javne namjene, kao što su bolnice, škole i vrtići, do sada je obnovljeno ili su pri završetku obnove. Time su naša djeca, ali i djelatnici koji rade u tim institucijama, dobili topliji i ugodniji prostor za rad. S druge strane, to isto tako znači puno posla za naše građevinarce. Naime, oni sada uvijek imaju posla, i to dobro plaćenog te mogu isplaćivati i dobre plaće – kazao je Štromar.
Napomenuo je i kako će Ministarstvo u sljedećoj godini i dalje raditi na deregulaciji sektora graditeljstva, kojom će nastojati dodatno smanjiti potrebu odlaska na šaltere, kao i potrebne biljege i ostalu papirnatu dokumentaciju.
– Puno smo napravili u 2019. godini, a ima još i posla za 2020. godinu. Naime, dobili smo europska sredstva u iznosu nešto većem od 100 milijuna kuna, koje ćemo ulagati u to da se dozvole dobivaju brže, jednostavnije i jeftinije. Deregulacija reguliranih zanimanja uspjela nam je, te smo jedino ministarstvo koje je uspjelo smanjiti broj reguliranih zanimanja tako da se neka zanimanja više ne trebaju javljati u komore i plaćati po 1800 kuna svaku registraciju. Smanjili smo te parafiskalne namete i našim tvrtkama je jednostavnije poslovati, a cilj nam je nastaviti raditi na tome i u 2020. godini – otkrio je Štromar.

Digitalna transformacija

Što se tiče digitalne transformacije, objasnio je kako je riječ o skupljanju svih prostornih planova na jednom mjestu, kao i svih građevinskih dozvola i uvjeta gradnje kako bi se projektantima ubrzao i olakšao njihov posao.
– To nam je plan za sljedeće tri godine i tu ćemo uključiti i druga ministarstva. Cilj nam je da, recimo, i Ministarstvo zaštite okoliša stavi sve svoje uvjete u digitalni oblik i da projektant ne treba tražiti od ministarstva dodatne informacije i uvjete. Znači da se što manje dokumenata traži od naših administratora i da projektant odmah vidi sve. Tako bi se pojednostavila kako priprema same dokumentacije, tako i izdavanje dozvola – zaključio je ministar Štromar

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba