Cilj je onemogućiti ili umanjiti mogućnost zluoporabe i krađu identiteta

NE RISKIRAJ! Evo što učiniti u slučaju nestanka ili pronalaska putne isprave

Objavljeno: 22.12.2019. JM

Interpol je, zajedno sa zemljama članicama Europske unije, u prosincu 2019. godine započeo kampanju  pod nazivom “#DontRiskIt“ ili u prijevodu “NE RISKIRAJ!“. Kampanja se odnosi na osvješćivanje građana o važnosti prijave nadležnim tijelima pronalaska prethodno prijavljene izgubljene ili ukradene putne isprave , putovnice ili osobne iskaznice i nekorištenju takve isprave za prelazak državne granice. U hrvatskom zakonodavstvu članak 46. zakona o putnim ispravama te članak 17. zakona o osobnoj iskaznici propisuju obvezu građana da bez odgode prijave nestanak putne isprave ili njezin pronalazak.

Nacionalna i međunarodna objava

Manjak svijesti građana i nepoznavanje postupka koji slijedi nakon prijave gubitka odnosno krađe putne isprave jedan je od razloga zašto se u ovu kampanju uključila i Republika Hrvatska, pogotovo stoga što je u 2019. godini  hrvatska policija pronašla više od 2.500 potraživanih putnih isprava.
Prvi korak po prijavi nestanka, odnosno gubitka ili krađe putne isprave je raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se takva putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav. Drugi korak je proglašenje dokumenta nevažećim, stoga ako građani pokušaju putovati s putnom ispravom koju su naknadno pronašli, putovanje i izlazak iz zemlje će im biti onemogućen, a putna isprava oduzeta.

Nezakonite aktivnosti

Krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima je onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti. Za razliku od uvriježenog mišljenja da se nestale putovnice i osobne iskaznice najčešće pronađu na graničnim prijelazima u rukama trećih osoba, zapravo se najveći broj tih putnih isprava pronađe upravo kod građana koji su nestanak i prijavili. Stoga se Ministarstvo unutarnjih poslova RH pridružuje ovoj inicijativi i INTERPOL-ovom kampanjom želi podići svijest građana o važnosti putnih isprava, nužnosti prijavljivanja gubitka odnosno krađe, kao i ponovnog pronalaska, kako bi se zaštitili  od moguće zlouporabe.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba