Birališta su otvorena od 7 sati

11 KANDIDATA: Hrvatska danas po sedmi put bira predsjednika

Objavljeno: 22.12.2019. zagorjeinternational

Hrvatska danas po sedmi put bira predsjednika, a birači u prvom krugu mogu izabrati između 11 predsjedničkih kandidata. Nešto manje od 3,9 milijuna birača tako na izbornom listiću mogu zaokružiti Nedjeljka Babića, Antu Ðapića, Darija Juričana, Kolindu Grabar-Kitarović, Mislava Kolakušića, Deana Kovača, Zorana Milanovića, Daliju Orešković, Katarinu Peović , Ivana Pernara ili Miroslava Škoru.
Da bi netko od njih postao predsjednik, morat će osvojiti više od polovice glasova svih koji se odazovu na izbore, jer se hrvatski predsjednik bira većinskim sustavom. Ako u prvom krugu to nikome ne pođe za rukom, dva najuspješnija kandidata ponovo će se ogledati u drugom izbornom krugu, raspisanom za 5. siječnja 2020. godine.
Predsjednika će se moći birati na ukupno 6533 biračka mjesta, piše vecernji.hr. U Hrvatskoj ih je 6409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi. U inozemstvu će se birati u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, od čega je trećina, njih u BiH. S obzirom na vremensku razliku, biračka mjesta najranije su otvorena u Australiji, gdje su hrvatski državljani na birališta mogli još jučer u 21 sat, a posljednji će na izbore Hrvati u Los Angelesu, gdje se bira sutra od četiri sata po srednjoeuropskom vremenu. Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su jutros u sedam sati, a zatvorit će se večeras u 19, do kada traje izborna šutnja, tijekom koje je zabranjena promocija kandidata. Od zatvaranja birališta objavit će se rezultati izlaznih anketa, a Državno izborno povjerenstvo rezultate s birališta objavljivat će od 20 sati, svakih 10 minuta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba