Varaždinska bolnica prati svjetske trendove, a među pacijentima ima i mnogo onih iz Krapinsko – zagorske županije

JEDINA OPĆA BOLNICA U RH KOJA TO IMA: Pri operaciji tumora mozga korišten novi neuronavigacijski uređaj

Objavljeno: 19.10.2019. zagorjeinternational

Opća bolnica Varaždina jedina je uz kliničke centre u Hrvatskoj koja koristi novi neuronavigacijski uređaj.

Operaciju tumora mozga, pri kojoj je prvi puta korišten novi neuronavigacijski uređaj, u ponedjeljak, 7. listopada, sa svojim je timom vodio ravnatelj bolnice Nenad Kudelić, dr. med., specijalist neurokirurgije.
– Opća bolnica Varaždin nabavila je vrlo vrijedan navigacijski uređaj koji danas predstavlja standard u modernoj medicini u nekoliko struka, prvenstveno u neurokirurgiji i otorinolaringologiji, a koji omogućava precizno pozicioniranje i vođenje tijekom operacije te posljedično tome minimalnu invazivnost. To je prirodni slijed u razvoju jedne struke – istaknuo je ravnatelj Kudelić te podsjetio da se u varaždinskoj bolnici već prije 40-ak godina pojavila potreba za liječenjem pacijenata s ozljedama glave i kralježnice.

Regionalni centar

– Prije 10-ak godina kada sam se vratio sa specijalizacije krenuli smo, praktički s nekoliko instrumenata posuđenih na Klinici, s vrlo jednostavnim operacijama prvenstveno s područja neurotraumatologije i spinalne kirurgije. Polako i postepeno smo struku razvijali. Kroz posljednjih 10 godina narasli smo na jedan respektabilan neurokirurški odjel sa tri specijalista neurokirurga i jednim specijalizantom. Jedini smo odjel u Republici Hrvatskoj koji je uz klinike u mreži zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva i to nam je veliko priznanje da radimo puno i dobro. Imamo u službenoj mreži 15 bolesničkih kreveta i opskrbljujemo područje od otprilike 450.000 stanovnika, cijelu Varaždinsku županiju, veći dio Međimurske županije, dobar dio Koprivničko-križevačke i jedan dio Krapinsko-zagorske županije, čime se naš odjel kao i sama bolnica pozicionirao kao regionalni centar. Radimo svakodnevno, a ovaj visokovrijedan uređaj omogućuje nam da liječimo i onu kategoriju bolesnika koju smo do sada morali upućivati dalje na liječenje u klinike – dodao je Kudelić te napomenuo da je jedan od preduvjeta za rad s ovakim uređajem i magnetska rezonanca koja je ove godine instalirana u Općoj bolnici Varaždin.

Ivan Koprek, dr. med., spec. neurokirurgije, naglasio je da neuronavigacijski uređaj danas predstavlja standardnu opremu u svakoj dobro opremljenoj neurokirurškoj salu.

– Uređaj za neuronavigaciju koristi se u Hrvatskoj zadnjih 15-ak godina, a ovo je sada njegova zadnja generacija, najnapredniji model s najvećim mogućnostima. Mi sada možemo s milimetarskom preciznošću ustanoviti gdje se točno u glavi nalazi određeni problem, možemo bolje isplanirati sam zahvat, a nudi i druge mogućnosti koje također namjeravamo razvijati ovdje u Varaždinu – kazao je Koprek.

Ravnatelj Kudelić i na ovom primjeru naglašava važnost ulaganja u ljude i opremu, što je prepoznala i Varaždinska županija kao osnivač Opće bolnice Varaždin. Na operaciji je bio i zamjenik župana Robert Vugrin.

Velike investicije

– Nakon što sam svjedočio operaciji mogu tvrditi da stvarno imamo vrhunske liječnike. Jedna nimalo bezazlena operacija odrađena je s velikom mirnoćom i doima se kao da to liječnici rutinirano rade. To samo potvrđuje da imamo i liječnike i svo popratno osoblje koje je uigrano što je preduvjet da takve operacije završavaju uspješno. Na to se nadovezuje sofisticirana oprema koja minimalizira rizik i smanjuje vrijeme operativnog zahvata. Imamo liječnike koji su educirani za rad s takvom opremom – istaknuo je zamjenik župana te dodao da je sama oprema izuzetno skupa pa tako samo dva uređaja koja su se koristila tijekom ove operacije vrijede više od pet milijuna kuna.

– Znamo da su ukupna decentralizirana sredstva oko 19 milijuna kuna od čega Općoj bolnici Varaždin na raspolaganju stoji 9-10 milijuna. Ovo je jedna operacijska sala, a imamo ih 6. Tu je bitno da ravnatelj ima svoju strategiju i viziju koju dijeli s Varaždinskom županijom kao osnivačem, da znamo u kojem smjeru je potrebno investirati financijska sredstva. Pred nama je budući centralni blok koji će imati osam vrhunski opremljenih operacijskih sala od kojih je svaka vrijedna 10 milijuna kuna. Tako dolazimo do gotovo 100 milijuna kuna samo za operacijski blok, a tu ide i centralna sterilizacija, jedinica intenzivnog liječenja, dakle još dva manja odjela, i jasno je da je to vrlo zahtjevan financijski projekt za koji se nadamo da ćemo u slijedećem financijskom okviru imati mogućnosti da ga zatvorimo. Projektiranje je već pred vratima i želimo biti spremni da to na vrijeme prijavimo – najavio je Vugrin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter