DJEČJI TJEDAN: Župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek održali sastanak sa zagorskim dječjim (grado)načelnicima

Od sljedeće godine jedan dio županijskog dječjeg proračuna bit će utrošen na projekte koje će predložiti djeca

Objavljeno: 11.10.2019. zagorjeinternational

U četvrtak su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i zamjenica Jasna Petek, u sklopu Dječjeg tjedna, održali su sastanak s dječjim gradonačelnicima i načelnicima. Sastanak je održan u Osnovnoj školi Donja Stubica, a nazočili su dječja vijećnica iz Bedekovčine Marta Mutak, dječja načelnica Konjščine Hana Svrtan, kumrovečki dječji načelnik Fran Županić, dječja načelnica Marije Bistrice Sandrin Kušić, tuheljska dječja načelnica Anja Petrinec, dječji načelnik u Zagorskim Selima Marko Zgorelec, zabočka dječja gradonačelnica Dora Vranić, pregradska dječja gradonačelnica Lucija Horvat i dječja vijećnica Paola Sekušak, kao i krapinska dječja gradonačelnica Maša Margarin, koja je uz župana vodila sastanak. Sastanku su nazočili i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić i dopredsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske Sonja Borovčak te predstavnici jedinica lokalne samouprave u kojima djeluju dječji gradonačelnici i načelnici, kao i predstavnici društava “Naša djeca” s područja županije. Gradonačelnik Gospočić prisutne je upoznao s time kako ova jedinica lokalne samouprave brine o djeci, dok su Gabrijel Kučko, predsjednik Vijeća učenika i Leona Berta, članica Vijeća učenika, dali svoje viđenje što se za djecu čini u Donjoj Stubici i što bi se, po mišljenju djece, još trebalo učiniti.

Javni poziv

Na sastanku je predstavljen koncept participativnog dječjeg proračuna za 2020. godinu, koji podrazumijeva uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece u cilju povećanja dječje uključenosti u donošenje odluka, kroz aktivno sudjelovanje djece u kreiranju i provedbi proračuna. Odlučeno je da će od sljedeće godine jedan dio županijskog dječjeg proračuna namijenjenog djeci biti utrošen za projekte koje će predložiti djeca. Putem Javnog poziva omogućit će se djeci da predlažu svoje projekte, a oni koji će biti vrednovani kao prioritetni, uvrstit će se u dječji proračun za 2020. godinu. Dogovoren je ponovni sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima za prosinac ove godine, kada bi trebali biti odabrani projekti koji će biti financirati u 2020. godini,  a ujedno će biti predstavljene ostale aktivnosti iz županijskog dječjeg proračuna, koje će biti financirane u narednoj proračunskoj godini.

11. listopada

Tekst javnog poziva bit će objavljen 11. listopada na internetskoj stranici Krapinsko – zagorske županije, a prijave projekta mogu se podnijeti do 25. studenoga. Također, na sastanku je prepoznata potreba da se dječja gradska i općinska vijeća osnuju u većini jedinica lokalne samouprave, kako bi se i na taj način povećala njihova uključenost u sve sfere lokalne zajednice. Istog dana prije sastanka u Donjoj Stubici, u galeriji Muzeja grada Pregrade održana je treća sjednica Dječjeg gradskog vijeća, na kojoj je kandidatkinju DGV-a grada Pregrade Paola Sekušak izabrana za Nacionalni forum Dječjih vijeća Eurochild organizacije (NEF).

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba