VSE POČINJE S RADEKOM: Razgovarali smo s legendarnim Radekom Brodarcem, koji je “kao dečec” prije 54 godine otvorio prvi Festival kajkavskih popevki, a sinoć je zaključio retrospektivnu večer izvedbom poznate skladbe “Vse počinje v Zagorju”

OD GLAZBE NE BU ODUSTAL: “Uvijek se rado odazovem gdje god me pozovu, a sviram sve kaj mi dojde pod ruku, tak’ da je koncert odmah tu”

Objavljeno: 14.09.2019. Jožica Miklaužić

Još kak’ dečec davne 1966. godine, na prvom Festivalu kajkavskih popevki u Krapini, Radek Brodarec otpjevao je veliki hit “Na Sljeme“, nakon čega je nezaustavljivo krenuo prema svom glazbenom vrhuncu i postao jedna od najvećih glazbenih zvijezda, ne samo Zagorja, nego i cijele bivše države. No, iako je nastupao po čitavom svijetu i stajao na najvećim pozornicama, kao što je ona pariške Olimpije, Radek, kako ga od milja zovu, uvijek se vraćao svojoj krapinskoj pozornici.
– Prije 54 godine, sa svega 13 godina, otvorio sam prvi Festival kajkavskih popevki u Krapini, uz pratnju Ansambla Zagrebačke pivovare “Tamburica” i osvojio već tada prvu nagradu, a pjesma “Na Sljeme“ postala je veliki hit i još se uvijek vrti. Ove godine, pjesmom koja je postala svojevrsna himna svih Zagoraca, “Vse počinje v Zagorju“, zaključio sam retrospektivnu večer 54. Festivala zagorskih popevki, “Popevke za navek” – govori nam Radek te dodaje kako se nijedne godine nije dogodilo da ne nastupi na Festivalu kajkavske popevke.

Pjesma i veselje

– Znate, meni vam to k’o Zagorcu iz Mača jako puno znači, volim kajkavsku popevku, a Krapina mi je prirasla k srcu i uvijek tamo rado dolazim jer znam da me čeka super društvo, pjesma i veselje. Naša je zagorska glazbena scena možda mala, ali smo svi k’o jedna obitelj, isto dišemo, isto mislimo, a što može biti bolje i ljepše od toga – objasnio nam je Radek.
Ovaj je kajkavski umjetnik tako na brojnim koncertima ispjevao neke od najljepših zagorskih pjesama, pa nije čudo kada kaže kako ne može odabrati najdražu jer su sve jednako lijepe i vrijedne. Tijekom svoje glazbene karijere, koja traje već više od pola stoljeća, izdao je 10 albuma i nekoliko spotova.
– Moj najuspješniji album kajkavskih pjesama svakako je “Na Sljeme”, no tu je i iznimno uspješan album zabavne glazbe “Buzuku i mandolina“, koji sam snimio s grupom 777 iz Rijeke, a koji je prodan u velikom broju primjeraka, kako u Hrvatskoj, tako i van granica Lijepe Naše, u Australiji, Kanadi i Americi. A što se tiče spotova, moja vam je karijera dosta škrta što se toga tiče jer sam uvijek više volio putovati i pjevati, odnosno, biti među ljudima. Ipak, prije tri godine odlučio sam snimiti spot za pjesmu “Lepe ti je Zagorje zelene“ s bendom Fakini i mogu reći kako sam jako zadovoljan rezultatom. Spot smo snimali u vinogradu i klijeti u blizini Zaboka i stvarno je prekrasan, a drugačije nije ni moglo biti, kad je naše Zagorje ljepše i od Švicarske – otkriva naš sugovornik.

Bogata karijera

Na pitanje voli li više izvoditi kajkavske ili zabavne pjesme, odgovara nam kako jednako voli i jedne i druge, te da je to isto kao da smo ga pitali voli li više plavuše ili crnke, a lijepe su mu i jedne i druge. Pa iako iza sebe ima brojne godine rada i nastupe odrađene po cijelom svijetu, kako kaže, nikad ne misli odustati od glazbe.
– Nema mjesta na kojem me nije bilo i mogu reći kako je moja karijera stvarno bogata, no i dalje neumorno nastupam i doći ću gdje god da me pozovete, zapjevati i zasvirati, jer sviram sve što mi dođe pod ruke, tako da je koncert odmah tu – zaključuje legendarni zagorski pjevač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba