U Energetskom centru Bračak obilježen Energetski dan Krapinsko – zagorske županije, te su dodijeljene nagrade učenicima

Prva nagrada projekta “Znanjem do energetskih ušteda” pripala Karlu Sinkoviću

Objavljeno: 27.05.2019. zagorjeinternational

U Energetskom centru Bračak obilježen je Energetski dan Krapinsko – zagorske županije, u sklopu kojeg je održana i završnica 10. izdanja projekta “Znanjem do energetskih ušteda”, te svečana dodjela nagrada za učenike koji su sudjelovali u projektu.

Najstariji program

Prva nagrada pripala je Karlu Sinkoviću, učeniku Srednje škole Bedekovčina, koji je tom prilikom istaknuo kako mu ovakav vid edukacije mnogo znači jer će mu pomoći u njegovom daljnjem školovanju.
Naime, Krapinsko-zagorska županija je 2009. godine pokrenula obrazovni program pod nazivom “Znanjem do energetskih ušteda”, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, u cilju podizanja razine znanja i svijesti učenika, nastavnika i roditelja o važnosti, prednostima i mogućnostima održive gradnje, primjene mjera energetske učinkovitosti i štednje energije u vlastitom domu.
Događaju je prisustvovao i ravnatelj REGEA-e Julije Domac, koji je pojasnio kako je program “Znanjem do energetskih ušteda” možda i najstariji edukacijski program uopće.
– Mi već nekoliko godina obuhvaćamo sve dobne kategorije, dakle, imamo programe i u vrtićima i u osnovnim te srednjim školama. Doslovce tisuće djece je prošlo kroz program. Svake godine na kraju organiziramo završno natjecanje za najbolje učenike srednje škole, i vidi se napredak, ne toliko u samom znanju, nego i u pristupu. Danas je tema energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i klimatskih promjena nešto što djeca apsolutno dobro prihvaćaju – rekao je Domac.

Prodaja znanja

Nagrađenim učenicima čestitao je i Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Krapinsko – zagorska županija u suradnji s Regeom predvodnik je edukacije i projekata o obnovljivim izvorima energije, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i malo šire. Dokaz tome je što je doktor Julije Domac ponovno izabran za direktora Fedarene, što dokazuje dodatno da u Hrvatskoj postoje ljudi, znanstvenici, stručnjaci koji mogu biti predvodnici pozitivnih promjena, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u čitavoj Europi i da mi možemo prodavati i znanje, a ne samo sunce i more. Ono što nas zanima je da maksimalno iskoristimo prostor i da koristimo obnovljive izvore energije jer posljednjih godina, kako kažu statistike, čak je za nekih 70 posto pala cijena uređaja i postavljanja, a u isto je vrijeme rasla cijena električne energije proizvedene od strane HEP–a. Prema tome, to je velika mogućnost da napravimo uštede, a da štitimo prirodu i okoliš – zaključio je župan Kolar. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba