U Sloveniji se njeguje vrlo zanimljiv proljetni običaj, nerijetko popraćen i velikom svečanošću, a ove su godine u goste odlučili pozvati i susjede Zagorce

VATROGASCI U AKCIJI: Petrovčani slovenskim kolegama pomogli podići 27 metara visoko svibanjsko stablo

Objavljeno: 03.05.2019. JJ

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovsko sudjelovali su u podizanju svibanjskog drveta, dugogodišnjoj tradiciji koju njeguju njihovi slovenski prijatelji i kolege iz Prostovoljnog gasilskog društva Majšperk. Radi se o običaju koji je karakterističan i za neke dijelove Hrvatske. Posječeno, ogoljelo mlado stablo kojemu se zelene grane ostavljaju samo na vrhu i nerijetko ukrašavaju trakama od papira i cvijećem podiže se uoči 1. svibnja i postavlja na početku sela ili na glavnom raskrižju, a sam čin postavljanja nerijetko je popraćen svečanošću. Radi se o tradiciji koja spada u krug proljetnih običaja, a temelje ima u starim, pretkršćanskim vjerovanjima i kultovima.

Petrovčani su svojim slovenskim kolegama pomogli podići 27 metara visoko drvo, koje će tako stajati tijekom čitavog svibnja.
– Nakon podizanja, zabavili smo se uz odlično društvo, hranu i piće. Zahvaljujemo našim prijateljima te se nadamo da ćemo i sljedeće godine prisustvovati ovom događaju – poručili su iz DVD-a Petrovsko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba