Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u posjetu je Krapinsko – zagorskoj županiji

ZAGORCI SU VRIJEDNI I SPOSOBNI POLJOPRIVREDNICI: “Samo na područje KZŽ do sada je iz Programa ruralnog razvoja došlo oko 340 milijuna kuna”

Objavljeno: 02.05.2019. zagorjeinternational

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u posjetu je Krapinsko – zagorskoj županiji, gdje će obići neka zagorska poduzeća i razgovarati s poljoprivrednicima. Prva stanica bio je grad Oroslavje, gdje su ga dočekali njegov pomoćnik Zdravko Tušek, saborski zastupnik Žarko Tušek i gradonačelnik Emil Gredičak.
Ministar Tolušić je tom prilikom rekao kako je u KZŽ došao upravo na poziv saborskog zastupnika Tušeka i ostalih zagorskih kolega.
– Hvala gradonačelniku na odličnom gostoprimstvu ovdje u Oroslavju. To je mali grad po broju stanovnika, ali velik po gospodarskom potencijalu, što se vidi i po samom razvoju grada i po malom broju nezaposlenih, ali i po projektima koje financira i Ministarstvo poljoprivrede, na primjer, dječji vrtić, koji je zasigurno stvar koja će pomoći daljnjoj demografskoj obnovi ovog područja. Imali smo kratki sastanak i s našim poljoprivrednicima, proizvođačima bućinog ulja, vinarima i ostalima. Inače, na područje Krapinsko – zagorske županije iz Programa ruralnog razvoja do sada je došlo oko 340 milijuna kuna upravo iz Ministarstva poljoprivrede, što za infrastrukturne projekte, što za direktne potpore projektima naših poljoprivrednika. Ovdje nema puno poljoprivrednog zemljišta u smislu velikih obradivih površina, ali imamo vrijedne i sposobne poljoprivrednike koji znaju proizvesti i prodati to što proizvode. Meni je uvijek drago da se optimizam u sektor poljoprivrede vraća, da poljoprivrednici prepoznaju ono što radi Vlada Republike Hrvatske i samo Ministarstvo poljoprivrede. Natječaji idu, potpore idu i tako će biti i u budućnosti, u ovom sektoru se nitko ne mora brinuti za svoju budućnost – istaknuo je Tolušić.

Okrupnjavanje zemljišta

Žarko Tušek je kazao kako na neki način promoviraju jedan veliki investicijski ciklus aktualne Vlade, s više od dvije milijarde kuna direktnih investicija na području KZŽ.
– Naravno, s pozicije potpredsjednika Vlade za gospodarstvo i ministra poljoprivrede bitno je da je u fokusu sve ono što se radi u segmentu gospodarstva i segmentu poljoprivrede. Ministar je govorio o velikom iznosu, nešto manjem od 400 milijuna kuna s pozicije Ministarstva poljoprivrede u segmentu operativnih programa za poljoprivrednike, ali i za ruralni razvoj u cijelosti, a tu je i niz velikih mjera i poticaja našim gospodarstvenicima. Trenutno na području Krapinsko – zagorske županije gospodarstvenici imaju poticaje u iznosu većem od 250 milijuna kuna za svoje proizvodnje i za svoje proizvodne linije i na neki način mislim da je to jedan veliki investicijski zamašnjak, jedan ozbiljan dijalog lokalne razine, lokalnog gospodarstva, lokalnih poljoprivrednika i Vlade Republike Hrvatske. Svjesni smo da na području Krapinsko – zagorske županije poljoprivreda još uvijek nije na onoj razini na kojoj bi mogla biti, napori se čine, ali je, nažalost, veliki problem sitno i rasparcelirano poljoprivredno zemljište, te u tom smislu svi zajedno moramo djelovati kako bi se na neki način to okrupnilo i kako bi se poljoprivrednicima koji to žele, stavilo na raspolaganje – rekao je Tušek.

Nova tržnica

Oroslavski gradonačelnik Emil Gredičak istaknuo je kako je boljitak Oroslavčanki i Oroslavčana najvažniji, pa je zahvalio ministru i Vladi RH što je skrenula pažnju na potrebu Oroslavja za izgradnjom, odnosno, proširenjem postojećeg vrtića.

– Oroslavje je grad gdje se samo u proteklih godinu dana doselilo 240 novih stanovnika i smatram da je taj način spuštanja novca na jedinice lokalne samouprave odličan put da se konkretno demografija u svom cijelom obimu popravi. Oroslavje je grad koji je proglašen i najboljim malim gradom što se tiče gospodarstva u kontinentalnoj Hrvatskoj i ponajbolji mali grad u cijeloj Krapinsko – zagorskoj županiji što se tiče mladih, socijalne politike i obrazovanja. Što se tiče poljoprivrede, imamo preko 200 OPG–ova i privremenu tržnicu koju želimo napraviti boljom, kvalitetnijom i stalnom, tako da smo o tome razgovarali s ministrom, jer jednostavno naši OPG–ovci moraju moći što bolje plasirati svoje proizvode, koji su iznimno kvalitetni – zaključio je Gredičak.
Nakon sastanka u Gradu Oroslavju, ministar Tolušić je posjetio OPG Pišković, koji se bavi proizvodnjom vina, te kušao vino i bučino ulje OPG–a Cesarec. Obišao je i poduzeće Frassinox d.o.o. u Donjoj Stubici, te će još posjetiti tvrtku Prostoria u Svetom Križu Začretju, OPG Trbušić u Bedekovčini i na kraju održati radni sastanak u Krapini. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba