Aktivisti inicijative “40 dana za život” kroz cijelu korizmu u kapeli zabočke bolnice mole za prestanak pobačaja

U 2017. U OB ZABOK IZVRŠENA 73 NAMJERNA POBAČAJA: Od 10 specijalista ginekologije, njih šest se poziva na priziv savjesti

Objavljeno: 26.03.2019. JJ

Pobačaj je jedna od gorućih tema u hrvatskom društvu, a zahvaljujući podacima prikupljenim novinarskim istraživanjem reporterke RTL televizije Danke Derifaj za emisiju “Potraga” i slobodne novinarke Mašenjke Bačić, čiji je tekst o dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće primio nagradu Balkanske stipendije za novinarsku izvrsnost, sada je objavljena i interaktivna karta dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće u Hrvatskoj. Karta je nastala kao proizvod vikend datathona u sklopu konferencije “Dani otvorenih podataka / Open Data Day 2019.”, a na njoj je radio ženski tim ekspertne skupine “Code for Croatia”, pod vodstvom Zoje Bajbutović.

Dvije tisuće kuna

Od 27 hrvatskih javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti. Dakle, na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana ima deset specijalista ginekologije, od kojih se šest poziva na priziv savjesti. Cijena zahvata je, prema podacima na interaktivnoj karti, dvije tisuće kuna. Inače, prema statistici o pobačajima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u OB Zabok je 2017. godine zabilježen 201 pobačaj, od čega 73 legalno inducirana.

57 dječjih života

Protivnici pobačaja upravo se zato okupljaju drugu godinu zaredom tijekom cijele korizme u kapeli OB Zabok. Molitveno bdjenje traje svakog dana od 6.30 do 18.30 sati, a mogu se pridružiti svi zainteresirani. Dio je to korizmene kampanje “40 dana za život”, koja je već uspjela spasiti 57 dječjih života, za koje se zna, od čega jedan tijekom kampanje koja je u tijeku, a završava na Cvjetnicu, 14. travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba