Ministarstvo kulture RH kroz Program zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2019. godini, za 35 objekata na području Krapinsko – zagorske županije osiguralo novih 3.782.000 kuna – najviše, 600.000 kuna, ide za obnovu crkve Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici

ŽARKO TUŠEK: Ove je godine samo iz Ministarstva kulture na područje KZŽ stiglo 7,4 milijuna kuna – to je dio programskog plana Vlade RH kroz “Projekt Zagorje”

Objavljeno: 05.03.2019. Alen Brodar

Ministarstvo kulture RH je kroz svoj Program zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2019. godini, za sakralne objekte na području Krapinsko – zagorske županije osiguralo novih 3.782.000 kuna, čime je ukupno ove godine dosegnuta svota od 7,4 milijuna kuna za objekte sakralne i kulturne baštine.
– Taj je novac osiguran za daljnju izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje kulturne infrastrukture , kako bi, što je to više moguće, zagorska kulturna baština bila revitalizirana te kako bi se nastavila kontinuirana politika svih Vlada RH koje je vodila Hrvatska demokratska zajednica, koje su vrlo mnogo svoje energije i razvojne vizije ulagale upravno na područje zaštite kulturne baštine Hrvatskog zagorja, a time i Krapinsko – zagorske županije – kazao je na konferenciji za medije u Krapini saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a KZŽ Žarko Tušek.

Turistička ponuda

Dodao je da je većina sakralnih objekata, muzeja, dvoraca i kurija obnovljeno, rekonstruirano i stavljeno u funkciju upravo u vrijeme HDZ-ovih Vlada RH.
Ovim je programom najviše, 600.000 kuna, previđeno za obnovu crkve Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, a slijedi po 185.000 kuna za obnovu crkve sv. Katarine i samostana franjevaca u Krapini te za obnovu crkve Majke Božje Gorske u Loboru. Treći najveći iznos, 170.000 kuna, ide za crkvu Uznesenja Marijina u Pregradi.

– Svi su ti objekti vrlo važni, kako bi sva nastojanja s područja Krapinsko – zagorske županije da se podigne razina naše turističke ponude, imala podlogu. Ono čime se možda najviše možemo ponositi, jest naša prebogata sakralna i kulturna baština, odnosno naši dvorci, muzeji i crkve – kazao je Tušek te zaključio:

Kontinuirana briga

– Svi ovi projekti i sve mjere dokazuju našu kontinuiranu brigu o kulturnoj baštini na području Krapinsko – zagorske županije i dio su strategije, programskog plana Vlade RH za ono što mi zovemo “Projekt Zagorje”, a to je dizanje Hrvatskog zagorja i Krapinsko – zagorske županije na svim razinama gdje je god to moguće. Očekujemo tijekom ove godine i niz novih mjera i programa Ministarstva kulture, kao i neke od kapitalnih objekata na sjednici Vlade RH koja će biti u jesen ovdje u Krapini, a očekujemo i novi investicijski ciklus s pozicije kulturne baštine. Za sve što predstoji i što je učinjeno, moram zahvaliti Ministarstvu kulture RH, svim našim ljudima koji skrbe o kulturnoj baštini u našim jedinicama lokalne samouprave i svim našim institucijama. Oni su partneri Vladi RH, zajedno sa svima nama koji smo u političkom životu, kako bi cijela priča zaživjela na što je to moguće većoj razini – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba