BILA JE OVO GODINA PRIPREME PROJEKATA: Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka, u intervjuu otkriva zašto je Zabok iz godine u godinu sve poželjnije mjesto za život te koji sve projekti čekaju zeleno svjetlo u 2019. godini

GRAD PO MJERI ČOVJEKA: “Najveći investicijski projekti su izgradnja centra urbane kulture re-GENERATOR, te uređenje Sportskog centra Zaseka”

Objavljeno: 26.12.2018. Jelena Jazbec

Grad Zabok stoji vrlo visoko na ljestvici najpoželjnijih mjesta za život u Krapinsko – zagorskoj županiji, a već niz godina uspješno radi i na izgradnji imidža urbanog središta Zagorja. Od 2017. godine, na mjestu zamjenice gradonačelnika je Valentina Đurek, profesorica informatike koja je svoj petnaestogodišnji radni vijek provela u sustavu obrazovanju, a onda vrlo odvažno uskočila u vođenje Grada, zajedno s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom. U velikom intervjuu, Đurek je istaknula najvažnije gradske aktivnosti u 2018. godini te otkrila koji su sve projekti u pripremi, a odnose se na područje kulture, sporta i mladih. Za većinu njih projektna je dokumentacija već prijavljena na natječaje, pa je pred Zabočanima, čini se, godina iščekivanja…

Jedan od najvećih projekata koji su započeli u 2018. godini, a čiji je nositelj Grad Zabok, je “MIPOS”. Što nam možete reći o njemu?

Godina nam je, možemo to reći, počela uspješno. 19. siječnja u Murskom Središću gradonačelnik Ivan Hanžek potpisao je ugovor o dodjeli sredstava iz Europskog socijalnog fonda, iz programa “Zaželi – program zapošljavanja žena”, za naš projekt “MIPOS – Mi pomažemo starijima”, čiji je nositelj Grad Zabok. Kao nositelj projekt, Grad je dobio 9,35 milijuna kuna, a projekt se provodi u suradnji s partnerima, Gradskim društvima Crvenog križa iz Zaboka, Zlatara i Donje Stubice, zatim Udrugom invalida iz Bedekovčine i gornjostubičkom udrugom “Lipin cviet”. Tu su i jedinice lokalne samouprave, centri za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje. U srpnju je u sklopu projekta zaposleno 55 žena s područja većeg dijela Krapinsko – zagorske županije, skoro dvije trećine, jer pokrivamo područje od Krapinskih Toplica, do Hrašćine i Novog Golubovca. Zaposlene žene brinu o 313 korisnika, starijih i nemoćnih osoba. U listopadu je započela i edukacija tih žena za gerontodomaćice i njegovateljice, pa smo početkom prosinca svečano podijelili svjedodžbe za gerontodomaćice, a u siječnju očekujemo veliku promociju njegovateljica. Dakle, nakon što završe s ovim programom koji traje 24 mjeseca, s lipnjem 2020. godine žene će biti konkurentne na tržištu rada, jer će imati i iskustvo i verificiranu diplomu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Korisnici pak, uz brigu, dobivaju i mjesečni paket higijenskih potrepština. Žene su jako zadovoljne jer su se napokon zaposlile, neke i po prvi puta, te su samim time postale financijski samostalne, a korisnici napokon imaju nekoga tko im redovito dolazi i brine o njima.

Grad Zabok je postao i dio mreže Kreativnih gradova…

Tako je. 6. travnja potpisali smo ugovor i postali dio projekta kreativnih gradova Hrvatske. Naime, Udruga gradova Republike Hrvatske potaknula je osnivanje mreže kreativnih gradova Hrvatske, i gradovi koji su ušli, zajednički djeluju na način da razvijaju strategiju kulture na području cijele Hrvatske. Tu su, primjerice, Rijeka i Varaždin, a u našoj županiji, uz nas, još i Zlatar i Donja Stubica. U sklopu projekta, održali smo dvije radionice s udrugama u kulturi koje djeluju na području grada Zaboka i s još nekim pojedincima te školama. Razvila se jedna pozitivna rasprava, a zahvaljujući provedenim radionicama, razvila se i suradnja između gradskih institucija te naših udruga. Razgovarali smo o tome kako možemo zajednički djelovati i prijavljivati zajedničke projekte, odnosno, kako udruge mogu međusobno surađivati. Grad Zabok je, kao centar urbane kulture, imao prilike uočiti neke svoje nedostatke. To je prije svega prostor, stoga smo početkom godine u suradnji s našim udrugama Regenerator, Hrvatski glazbeni festival, Mraz, Mreža udruga Zagor i Gokul, koje na neki način vode taj urbani kulturni aspekt grada, ali nemaju adekvatan prostor, koncerti se održavaju u starom Regeneratoru i slično, krenuli u taj projekt. Znajući da će biti otvoren poziv za revitalizaciju “brownfield lokacija”, odnosno, bivših vojnih i industrijskih postrojenja u sklopu Urbane aglomeracije Zagreb, krenuli smo zajedno u suradnji sa spomenutim udrugama, u projektiranje projekta re-GENERATOR. Projekt je 4. listopada prijavljen na spomenuti poziv, koji se zatvara 28. prosinca i mi se nadamo pozitivnom ishodu. Procijenjena vrijednost investicije rekonstrukcije i izgradnje tri objekta je 38 milijuna kuna. Između ostalog bio bi tu prostor za održavanje koncerata, zatim uređene vježbaone za demo bendove, a dio prostora bio bi dan na korištenje udrugama te organizacijama civilnog društva, vanjska tribina te prostor za održavanje sajmova i izložbi. Sve zgrade će biti međusobno povezane, ali će opet svaka moći djelovati zasebno. To nam je, dakle, investicijski najveći projekt koji smo isprojektirali ove godine, a ostalih projekata u kulturi moram spomenuti i projekt “Ksaverove staze”. Naime, svima je poznato da je poznati pisac Ksaver Šandor Gjalski dio svog života proveo u Dvorcu Gjalski i često je šetao područjem iznad dvorca, pa smo na inicijativu profesorica Sandre Babnik i Dinke Tomašković – Presečki krenuli s projektom “Ksaverove staze”. U fazi smo označavanja spomenute edukacijske pješačke rute, koja će na određenim mjestima sadržavati i priče o životu poznatog pisca koje je pripremila Jasna Balaško. Na području kulture, planira se i uređenje parka na Trgu Dragutina Domjanića, a novost u tom parku bilo bi premještanje spomenika koji se trenutno nalazi ispred crkve i koji je u lošem stanju. Premjestili bismo ga u park, obnovili i dodatno uredili hortikulturom.

Kakva ulaganja pripremate na području sporta?

Grad Zabok je prošle godine otkupio zemljište, te je izrađen projekt i ishođena građevinska dozvola za uređenje Sportskog centra Zaseka i on je prijavljen na mjeru 7.4.1., na koju su druge jedinice lokalne samouprave uglavnom prijavljivale dječje vrtiće, no, mi smo naš prijavili na jednu drugu mjeru. Projekt uređenja Sportskog centra Zaseka vrijedan je 7,5 milijuna kuna i čekamo rezultat. Napravila bi se atletska staza i svi popratni sadržaji koji trebaju atletskom klubu, uredilo bi se nogometno igralište, natkrile bi se tribine, a ispod njih ide prostor za svlačionice i spremište za rekvizite, uredile bi se trim staze, napravilo bi se jezerce, adrenalinski park i slično. Vezano uz sport, tu je i projekt hodačke staze “re-KREATOR”, za koju smo dio sredstava dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Staza se proteže uz rijeku Krapinicu, gdje je nekad bio silazak s autoceste, odnosno, Zagorske magistrale, prema benzinskoj postaji. Radi se o krugu od oko dva kilometra, s jedne i druge strane rijeke. Staza bi se uredila raznim sadržajima, poput street workouta, dječjih igrališta, zona za odmor i slično. Prostornu cjelinu zaokružili bi projektom “re-GARDEN“, kulturno – edukativnim vrtom, na potezu između Regeneracije i hodačke staze. Tu je i razvoj cikloturizma, odnosno, uređenje sportsko – rekreacijske staze “ZA – ZA – KR”, dakle, Zabok – Začretje – Krapina koju smo krajem ove godine na području grada Zaboka asfaltirali u dužini od jednog kilometra. Ostatak uređenja staze (asfaltiranje i signalizacija) na dionici Zabok – Sveti Križ Začretje, u suradnji s Općinom Sveti Križ Začretje, planiran je za 2019. godinu. Preko Lokalne akcijske grupe “Zagorje – Sutla” prijavili smo i projekt Sportskog parka “Skate park”, koji će biti izgrađen na gradskom zemljištu koje se nalazi u blizini Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog, uz postojeće košarkaške terene i nogometni teren. Rezultate očekujemo početkom 2019. godine, dokumentacija je spremna i prijavljena s važećim dozvolama.

Zabok je jedan od prvih gradova koji su postali prijatelji djece. Koliko ulažete u djecu i mlade?

Tako je, Zabok je jedan od prvih gradova koji su postali prijatelji djece i mi to u punom smislu riječi živimo. Članovi Dječjeg gradskog vijeća iznose svoje pitanja i prijedloge gradonačelniku te na taj način aktivno sudjeluju u životu zajednice. Naš Dječji vrtić “Zipkica” trenutno ima upisano tristotinjak djece, a ove godine otvorili smo i područni odjel vrtića u Martinišću. Trenutno u “Zipkici” radimo rekonstrukciju sanitarnih čvorova i cjevovoda grijanja što se sufinancira sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U zabočkoj osnovnoj školi prošle školske godine u prve razrede upisano je jedno razredno odjeljenje više. Grad Zabok sufinancira potrebe u osnovnoškolskom obrazovanju kroz školsku kuhinju za učenike slabijeg imovinskog statusa, dodatne programe, školu za neplivače, školu u prirodi, sudjelovanje na “Novigradskom proljeću”, te financiramo dvije učiteljice produženog boravka… Ulažemo i u mlade, u razvoj talentiranih učenika, kroz razne programe. Osiguravamo i novčana sredstva za obitelji s novorođenom djecom, tisuću kuna za prvo dijete, dvije tisuće za drugo, te tri tisuće za treće i svako sljedeće dijete. Izuzetno smo ponosni što ćemo 27. prosinca imati prijem za novorođenčad na kojem ćemo okupiti roditelje 62 novorođenih Zabočanki i Zabočanka, koliko ih se rodilo od našeg posljednjeg prijema u svibnju. Prošle je godine bilo rođeno 66 djece, a ove godine, do sada, 84. Na području Zaboka imamo 26 dječjih igrališta i u pripremi smo za otkup zemljišta za još jedno igralište u naselju Bregi Zabočki. U Zaboku djeluje i gradski Savjet mladih, koji je vrlo aktivan. Ove smo godine prvi puta organizirali pub kviz u svibnju, mjesecu grada Zaboka, na kojem su se natjecali učenici iz svih naših triju srednjih škola. Reakcije su bile odlične, pa su profesori poželjeli da se sljedeće godine natječu i oni. Savjet mladih je organizirao i četiri predavanja. Grad Zabok partner je u projektu “Uzmi pare i napravi nešto za mlade: Participativnim proračunom do aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici”. Projekt predstavlja pilotiranje prvih participativnih proračuna za mlade u Hrvatskoj, a što je praksa koju poznaje nemali broj zemalja Europske unije. Cilj projekta je poticanje aktivnog sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici te jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka.

Koja biste najznačajnija ulaganja na području infrastrukture izdvojili?

Na području infrastrukture izdvojila bih izgradnju nerazvrstane ceste Jadeki – Grdenci, za koju su dobivena europska sredstva u iznosu od 2,6 milijuna kuna, rekonstrukciju raskrižja ulica Matije Gupca i Stjepana Radića s pratećom infrastrukturom; uređenja parkirališta te izgradnju nogostupa kod Parka Milana Prpića; izgradnju nogostupa u Ulici Matije Gupca; nadsvođenje potoka Prosenik, rekonstrukciju nerazvrstane ceste te izgradnju nogostupa u naselju Gubaševo, koje je sufinancirano od strane Hrvatskih voda; izgradnju nogostupa i proširenje mosta na ulazu u naselje Jakuševec Zabočki; asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području grada Zaboka; rekonstrukciju ceste prema novoj školi i vrtiću u Martinišću s LED rasvjetom; uređenje pristupa i parkirališta kod sportskih terena Nogometnog kluba Đalski; rekonstrukciju i energetsku obnovu društvenog doma u Proseniku Gubaševskom; uređenje potkrovlja u društveno – vatrogasnom domu Pavlovec Zabočki; uređenja dječjih igrališta u Grabrovcu i Dubravi Zabočkoj te izgradnju pristupne ceste prema Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Iza vas je godinu i pol dana iskustva na mjestu zamjenice gradonačelnika. Kakvi su dojmovi?

Petnaest godina provela sam radeći u školi, s učenicima i osnovne i srednje škole. Posao učiteljice, odnosno, profesorice, vrlo je dinamičan, i svaki su dan pred vama novi izazovi, tako da mi je na neki način dosadašnje radno iskustvo pomoglo da savladam taj dio neočekivanih situacija koje vam se događaju na poslu. Mislim da sam se dobro snašla, stvarno volim ovaj posao, volim projekte koje radimo, a koje uglavnom provodimo u suradnji s našim udrugama. Naravno da ima dana kada nije sve idealno, ali sve to prođe kada vidite da su naposlijetku ljudi sretni. Radimo za dobrobit Zaboka, da ga ostavimo mlađim generacijama u što ljepšem izdanju, sa što više sadržaja. Sretni smo što se kod nas ne bilježi odlazak mladih, već sam spomenula da smo lani upisali jedan razred djece više, da imamo porast broja novorođenih, a s elektrifikacijom pruge Zaprešić – Zabok vjerujem da će se još više mladih doseliti u naš grad. Već sada je teško pronaći stan za kupnju ili iznajmljivanje, što nam dokazuje da je Zabok poželjno mjesto za život.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba