SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA MARIJE BISTRICE: Proračun smanjen za više od pola milijuna kuna, a razgovaralo se i o inicijativi da Marija Bistrica postane grad

Načelnik Milički: Dobivanje statusa grada bit će težak i dugotrajan postupak, ali vjerujem da može uspješno završiti

Objavljeno: 31.10.2018. zagorjeinternational

U utorak je održana 14. sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice, na kojoj je prihvaćena druga izmjena i dopuna općinskog proračuna za 2018. godinu. Došlo je do smanjenja prihoda i primitaka poslovanja na prihodovnoj strani za 552.500 kuna, zbog smanjenja pomoći – donacije planirane od Fonda za zaštitu okoliša. Ta su sredstva bila namijenjena nabavi spremnika za komunalni otpad, međutim, kako je istaknuto na sjednici, postoje određene naznake da se to neće realizirati do kraja ove godine. Ukupno gledajući, proračun je s početnih 45.900.000 kuna smanjen na 45.347.500 kuna.

Poduzetnička zona

Na sjednici je prihvaćen i Program razvoja poduzetničke zone Marija Bistrica 1, 2019. -2021. godina. Istaknuto je kako su strateški ciljevi i prioriteti razvoja Općine Marija Bistrica u potpunosti usklađeni sa strateškim okvirom Razvojne strategije KZŽ. Kao jedan od strateških ciljeva razvoja određen je razvoj konkurentnog gospodarstva. Realizacija ulaganja planira se osigurati iz potpora ministarstava Republike Hrvatske, EU fondova, općinskog proračuna, kreditnih linija HABOR-a te sufinanciranja investitora/zakupaca. Izravan povod za ovaj dokument, istaknuto je na sjednici, je pokušaj što kvalitetnijeg rješavanja pitanja bivše Tehnomehanike.
Vijeće je donijelo i odluku o kupnji zemljišta u naselju Marija Bistrica, nekoliko čestica u blizini benzinske postaje i to u svrhu izgradnje nerazvrstane ceste, a u iznosu od 65 kuna po četvornom metru.

Pokretna prodaja

Poljoprivredni redar Ivan Kuntić podnio je izvještaj o svom radu, a Vijeće je donijelo i Odluku o uvjetima obavljanja pokretne prodaje na području općine Marija Bistrica, kao i Odluku o davanju na korištenje nužnih smještaja na korištenje. Na kraju sjednice načelnik Josip Milički prezentirao je inicijativu da Marija Bistrica dobije status grada. Tim povodom izrađena je i Studija opravdanosti zahtjeva za izmjenu statusa općine u status grada, koju je izradio Institut društvenih znanosti ”Ivo Pilar”. Na sljedećoj sjednici, istaknuto je, ova će se inicijativa naći i na dnevnom redu, kako bi mogao započeti težak i dugotrajan postupak za koji Milički vjeruje da može završiti uspješno i za koji je pozvao na sveopći konsenzus.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba