Šudigo po prvi puta sudjelovao na radionici virtualne i proširene stvarnosti na webu “EU Code Week“

Pomoću virtualnih cardboard naočala i mobitela, učenici “uronili” u nestvarne digitalne 3D svjetove te izradili web aplikaciju “Fotkalice“

Objavljeno: 31.10.2018. zagorjeinternational

Učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok sudjelovali su na radionici virtualne i proširene stvarnosti na webu, koja je održana u okviru Europskog tjedna programiranja “EU Code Week“. Radi se o inicijativi Europske komisije koja se provodi od 2013. godine, a cilj joj je promocija kreativnosti, rješavanja problema te zajedničkog rada kroz programiranje. Po prvi puta, uključio se i Šudigo. Ove je godine u sklopu inicijative provedeno više od 41 tisuću aktivnosti u 72 države. Radionica se održala u okviru predmeta Web projekti u dva termina, a priredio ju je i vodio nastavnik stručnih predmeta Krešimir Varga. Za uspješnu provedbu navedene radionice školi je dodijeljen certifikat organizatora.

Tri štanda

U prvom dijelu radionice, učenici su se kroz interaktivno izlaganje upoznali s osnovnim pojmovima virtualne, proširene i miješane stvarnosti te saznali kako je te tehnologije moguće primijeniti i na webu, nakon čega su imali priliku istražiti i isprobati konkretne primjere web rješenja napravljenih korištenjem VR i AR tehnologija (virtualna i proširena stvarnost).
Učenici su se podijelili u grupe te su nasumično prolazili kroz tri štanda na kojima su korištenjem mobilnih uređaja i druge računalne opreme isprobali navedenu tehnologiju. Tako su na prvom štandu korištenjem virtualnih cardboard naočala i mobitela “uronili” u nestvarne digitalne 3D svjetove te se kretali i kroz interaktivne 360° video zapise. Na drugom štandu isprobali su 3D svjetove s mogućnošću ograničene interakcije s digitalnim objektima te istražili područje proširene stvarnosti pomoću mobilnih aplikacija “Civilisations AR i Just a Line.“ Na trećem štandu su područje proširene stvarnosti proširili korištenjem stvarnih i digitalnih markera te web aplikacija za njihovu interpretaciju.

Pozitivne reakcije

Radionica ja završila zajedničkom izradom “Fotkalice“ – web aplikacije s AR elementima za prepoznavanje lica na video zapisu te ugradnju rekvizita na samu sliku, korištenjem dviju JavaScript biblioteka.
Navedeno web rješenje, za koje je potrebno računalo s web kamerom i ispravno postavljenim dozvolama za web preglednik, može se isprobati na poveznici (https://kresimirvarga.from.hr/fotkalica/). Za kretanje kroz rekvizite moguće je koristiti lijevu i desnu strelicu na tipkovnici, a sama fotografija može se pohraniti pomoću tipke S. Povratne informacije učenika o održanoj radionici vrlo su pozitivne, no mnogi od njih ističu i jedan nedostatak: iako je radionica trajala čak četiri školska sata, voljeli bi da je trajala – duže. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba