Prema nekim podacima, u SAD-u je više od dva milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova imalo ozbiljne štetne i neželjene učinke lijekova

POVIJESNI ISKORAK: Američka korporacija OneOme i Specijalna bolnica sv. Katarina kreću s provođenjem inovativnog farmakogenetskog testiranja pacijenata

Objavljeno: 17.10.2018. JJ

Američka korporacija OneOme, osnovana od strane vodeće američke zdravstvene institucije Mayo Clinic i hrvatska bolnica Sv. Katarina, započinju su sa strateškim partnerstvom u provođenju inovativnog farmakogenetskog testiranja pacijenata na teritoriju Europe. U ime Specijalne bolnice Sv. Katarina, o važnosti novog farmakogenetskog sustava koji se po prvi puta uvodi u kliničku praksu, govorio je Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Godine rada

– U sustav farmakogenomskog testiranja, kojeg pokrećemo u suradnji s našim američkim kolegama, uložene su godine rada i golema financijska sredstva i danas predstavlja najsofisticiraniji oblik farmakogenomskog testiranja u svijetu. Čini me sretnom i ponosnim što ćemo uvođenjem ovakvog oblika farmakogenomskog testiranja na području Europe još jednom Hrvatsku pozicionirati u sam vrh izvrsnosti u području znanosti i zdravstva – istaknuo je Primorac.
Podaci koje je prije niz godina objavio vodeći američki medicinski časopis JAMA, uznemirili su javnost jer navode da godišnje samo u SAD-u više od dva milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova imaju ozbiljne štetne i neželjene učinke lijekova, dok njih 128 tisuća zbog toga i umre. Samo u SAD-u zdravstveni sustav izdvaja 136 milijardi dolara godišnje kako bi se sanirali štetni učinci lijekova. Farmakogenetsko testiranje, odnosno, propisivanje lijekova sukladno genskom profilu pojedinca, znatno smanjuje vjerojatnost pojave štetnih i neželjenih učinaka, istodobno smanjujući i vjerojatnost predoziranja u odnosu na tipičnu situaciju gdje se lijek propisuje sukladno bolesnikovoj tjelesnoj težini i starosti. Nedvojbeno je da će farmakogenomika postati nezamjenjiva u izboru najboljeg mogućeg lijeka, kao i njegove doze, istodobno umanjujući rizik popratnih pojava, predoziranja i nepovoljnih posljedica interakcije lijekova.

Analizira 27 gena

Zbog svega navedenog, sustavno uvođenje do sada najsveobuhvatnijeg farmakogenomskog testa, koji analizira 27 gena i 111 pripadajućih polimorfizama odgovornih za metabolizam 350 lijekova, ima golemi značaj u mijenjanju postojeće paradigme zdravstvene skrbi, a dodatni značaj leži u činjenici da se najmoderniji sustav testiranja upravo uvodi u jednoj hrvatskoj zdravstvenoj instituciji. Osim toga ovakav dijagnostički postupak je ključan za goleme uštede u zdravstvenom sustavu koje su vezane uz propisivanje lijekova, kao i posljedično liječenje komplikacija izazvanih neželjenim učincima lijekova, istaknuto je na konferenciji.
– Danas svjedočimo povijesnom iskoraku implementacije inovativnog farmakogenomskog testa koji je razvijen u suradnji s Mayo Clinic i čini me ponosnim da primjena ovog testa koji istodobno pokriva 27 gena odgovornih za metabolizam više od 360 lijekova ide iz Hrvatske prema cijeloj Europi. Danas još jednom svjedočimo hrvatsku izvrsnosti u zdravstva – rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva Republike Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba