Otvoren Trash Film Festival, na koji je ove godine pristigao rekordan broj prijava – u konkurenciji za “Zlatne motorke” je 50-ak filmova

Povodom otvorenja, postavljena prva zlatna ploča u varaždinskoj Ulici slavnih – dobio je legendarni Cinober iz “Gruntovčana”

Objavljeno: 06.09.2018. JJ

Postavljanjem prve ploče u Uskoj ulici, prvoj varaždinskoj Ulici slavnih, po uzoru na Walk of Fame na Hollywood Boulevardu, jučer je službeno otvoreno 13. izdanje Trash Film Festivala. Prvu zlatnu ploču u varaždinskoj Ulici slavnih dobio je legendarni hrvatski glumac Zvonimir Ferenčić, najpoznatiji po svojoj ulozi Franca Ožbolta – Cinobera u kultnim “Gruntovčanima”.
– Tražili smo projekte kako bismo ostavili nešto trajno iza sebe, a odlučili smo se za Walk of Fame, gdje ćemo predstavljati ljude iz domaće i strane kinematografije koji su po nekim našim parametrima važni. Ove godine odabrali smo Zvonimira Ferenčića, kojeg je obilježila uloga Cinobera, a čiju 20. godišnjicu smrti obilježavamo ove godine – rekao je Ante Magaš, član Udruge “Trash” i idejni začetnik projekta varaždinskog Trash Walk of Fame.
Otvorenje festivala dodatno je začinio varaždinski glumac Zdenko Brlek, koji je samo za ovu prigodu uskočio u ulogu Cinobera te dobrano nasmijao sve prisutne, dok je ploču otkrio gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Iz Iraka i Irana

Na službeni natječaj Udruge “Trash” ove je godine stiglo 200-tinjak filmova iz svih dijelova svijeta, a selektor festivala u službenu je konkurenciju festivala uvrstio 50-ak filmova koji će biti prikazani u Kinu Gaj te će se boriti za festivalske nagrade, famozne “Zlatne motorke”.
– Trinaesti je najsretniji Trash Film Festival jer smo dobili do sada najviše filmova u prijavama. Posebno nas veseli kada dobijemo filmove iz zemalja iz kojih ih još nismo imali, poput Iraka i Irana, a koji su nam pristigli ove godine. U odnosu na prethodne godine, najviše je SF filmova, dok vlada neka manja kriza s borilačkim filmovima. Horor filmovi su evoluirali u odnosu na prošle godine, pa nema toliko špricanja krvi i letećih udova – otkrio nam je Slobodan Runjak, direktor Festivala.
Spomenuo je kako će se i ove godine prijavljeni filmovi boriti za “Zlatne motorke” u kategorijama borilačkog, znanstveno – fantastičnog, akcijskog i horor filma, a dodijelit će ih stručni žiri festivala kojeg čine hrvatski publicist, novinar, urednik, glazbenik i redatelj Anđelo Jurkas, najaktivniji i najugledniji hrvatski filmski kritičar novije generacije Marko Njegić i jedan od najboljih, najuglednijih i najaktivnijih filmskih i televizijskih montažera s ovih prostora, Goran Mitrović. Jednu će, onu najslađu “Zlatnu motorku” već tradicionalno dodijeliti i festivalska publika.

“Kvizna situacija”

Program festivala nastavlja se već danas od 16 sati u Kinu Gaj, gdje će biti prikazani filmovi iz službene konkurencije, a zatim se zabava seli u Caffe bar Elephant, gdje će, s početkom u 19 sati, biti održan filmski kviz Marija Kovača, poznata “Kvizna situacija”.
Glazbeni program počinje u 21 sat u Dvorištu Palače Sermage, nastupom bendova WiFly i Bruto Geto. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba