U sklopu Tjedna kajkavske kulture, u Krapini se održava 17. Znanstveni skup “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”

Rajko Fureš: Želimo revitalizirati i očuvati naš “kaj”, kako bi živio vječno

Objavljeno: 03.09.2018. Jelena Jazbec

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održava se 17. Znanstveni skup “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”, u organizaciji Hrvatske udruge “Muži zagorskog srca” Zabok i Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.
– Ovo je najdugovječniji znanstveni skup s područja izučavanja kajkavskog jezika, književnosti i kulture. Okuplja znanstvenike, naše najeminentnije stručnjake s područja kajkavskog jezika, književnosti i kulture i radi se o zaista najjačem skupu te vrste na području Republike Hrvatske. To je ujedno i skup s međunarodnim sudjelovanjem, s nama je ove godine znanstvenica iz Irske, što je posebno značajno i što nam daje poticaj za naš daljnji rad – otkrio nam je organizator Znanstvenog skupa, ujedno predsjednik Hrvatske udruge “Muži zagorskog srca” Rajko Fureš.

Predstavljanje knjiga

U Krapini su se dakle okupili stručnjaci na čelu s predsjednikom organizacijskog odbora i moderatorom skupa, Alojzom Jembrihom, koji je zaslužan za objavljivanje brojnih pretisaka starih kajkavskih naslova i jedan je od najzaslužnijih što je prije tri godine, nakon velikih napora, kajkavski književni jezik dobio veliko međunarodno priznanje. Upravo je uvodni motiv skupa odavanje počasti Jembrihu, povodom njegove sedamdesete obljetnice života, a održat će se i promocija dviju knjiga, zbirke pjesama Srečka Blažička “Na zvezde bi stal” i zbirke pjesama Rajka Fureša “Življenju gledeti h uoči”.

Preko 300 referata

– Tjedan kajkavske kulture je središnja manifestacija koja okuplja sve vidove djelovanja, vezano uz naš kajkavski dignitet, kajkavski jezik, književnost i kulturu, i sigurno da je to najbolje vrijeme da se okupimo u Krapini. 17 godina kao da je prošlo u trenu, skupilo se tu preko 300 referata, imamo iza sebe i šest zbornika radova, do sada su promovirana dva sveska povijesti kajkavske književnosti, pretisak prvog jednojezičnog hrvatsko – kajkavskog pravopisa, i niz drugih inicijativa i djela je pokrenuto u sklopu tog Znanstvenog skupa, što doista govori u prilog njegovom značaju i potvrđuje da je Tjedan kajkavske kulture pravo vrijeme za njegovo održavanje, s ciljem revitalizacije našeg dragog kaja, što će nam biti garancija da će kaj živjeti i dalje – zaključuje Fureš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba