Polaznici Ljetne geološke škole u Krapini, njih 50-ak, na zanimljiv način učili o pračovjeku, fosilima i mineralima, a najdraži im je bio – rad na terenu

Lovre iz Zadra: Dolazimo svake godine jer je uvijek zanimljivo, a najviše me zanimaju dinosauri i pračovjek

Objavljeno: 01.09.2018. ivanabelosevic

Posljednji tjedan u kolovozu već je tradicionalno rezerviran za Ljetnu geološku školu, koju za djecu predškolske i školske dobi organizira Muzej krapinskih neandertalaca.

– Ljetna geološka škola održala se već 19. godinu zaredom, riječ je o jednom o najdugovječnijih muzejsko – pedagoških projekata u Hrvatskoj. Okupila je 50-ak mališana i zaljubljenika u minerale, fosile i krapinskog pračovjeka te općenito u prapovijest. Djeca su mogla uživati u likovnim radionicama, modeliranju s glinom, kostimiranim predstavama, u obilasku stalnog muzejskog postava, nalazištu Hušnjakovo i nezaobilazni dio bio je rad na terenu. Odrasli bi se zapravo mogli iznenadili koliko djeca dolaze pripremljena, znaju gotovo sve o dinosaurima, a zagorska djeca znaju i jako puno o pračovjeku – rekao nam je voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol.

Djevojčica iz Belgije

Sudjelovala su djeca iz Krapine i okolice, Zaboka i drugih dijelova Hrvatskog zagorja, bilo je tu polaznika iz Zagreba, dvoje ih je, već treću godinu zaredom iz Zadra i jedna djevojčica iz Belgije, koja je došla na ljetne praznike kod bake.

Aurora iz Krapine treći je put bila u Ljetnoj geološkoj školi.

– Dolazim ponovno jer je svake godine nešto novo. Najdraže mi je kada nađemo minerale i fosile, zanima me kad vidim nešto u stijeni, mogu li to i iskopati. Tu sam upoznala i puno prijatelja, neke znam od prije, a neki su novi od ove godine – rekla nam je Aurora.

Lovre iz Zadra došao je sa sestrom i za vrijeme škole je kod djeda i bake.

– Najviše me zanimaju dinosauri i pračovjek. Dolazimo svake godine jer je uvijek zanimljivo i imamo puno prijatelja – istaknuo je Lovre.

Kostimirane igre

Viša muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić, koja je radila s polaznicima škole, rekla je da se djeca uvijek ponovno vesele doći i vidjeti novi Muzej.

– Privlači ih kopanje i boravak u prirodi, koriste pravi geološki alat, iskopavaju i traže fosile, a često se dogodi da nađu neke školjke i iz toga mogu vidjeti da je ovdje nekada u prapovijesti bilo more. Kroz zabavu, igru, učenje i doživljaje, stalno nauče nešto novo. Tu su kostimirane igre, gdje se oblačimo u kostime neandertalaca i životinja, kako bi si mogli predočiti život ljudi u kameno doba. Istražuju fosile i minerale, a mogu čak u ruku primiti i originalne fosile. Pripremili smo i geološki laboratorij, gdje mogu proučavati mikro fosile preko mikroskopa, a radili su i geološki stup – prikaz geološke revolucije i tako zapravo na jedan praktičan način kroz igru uče o povijesti. Mališani su bili i prvi korisnici kružne staze Hušnjakovo na jezeru Dolac, gdje su kopali i obavili rad na terenu – zaključila je viša muzejska pedagoginja.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba