U Rijeci počela manifestacija “100% zagorsko”

“Brojni upiti Riječana ‘kada će Zagorci ponovno doći’, svjedoče o tome kako su prihvatili ovu manifestaciju i kolika je kvaliteta zagorskih proizvoda“

Objavljeno: 31.08.2018. ivanabelosevic

Otvorena je sajamska izložba “100 % zagorsko u Rijeci.“ Radi se o manifestaciji prodajno – izložbenog karaktera, na kojoj su izloženi poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko – zagorske županije. U ponudi se nalazi bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke, koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Štandove su obišli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.
– Proizvođačima koji su na našim županijskim natjecanjima osvojili prva mjesta, dajemo mogućnost da ovdje prezentiraju svoje proizvode. Imali smo sreće da je Grad Rijeka prepoznao naš entuzijazam da se ovdje predstavimo i zahvaljujem gradonačelniku i svim Riječanima i Riječankama što su nas lijepo primili. Nadam se da će uživati u našim proizvodima i kulturno – zabavnom programu do 22 sata i sutra od 8 do 15 sati. Za ovu godinu imali smo u planu i postavljanje glazbenih orgulja koje smo darovali Rijeci, gdje se udaraljkama dobivaju prvi taktovi himne “Lijepa naša“, ali, s obzirom na rekonstrukciju prostora u koju ulazi grad, to ćemo službeno predstaviti sljedeće godine – rekao je župan Željko Kolar.

Velik interes

– Ova manifestacija održava se petu godinu zaredom. Interes ljudi je velik, veliki dio izlagača već je skoro prodao sve proizvode i treba naručiti druge. Brojni upiti Riječana o tome kada će Zagorci ponovno doći ovdje, govore o tome koliko su prihvatili ovu manifestaciju i kolika je kvaliteta zagorskih proizvoda. Zahvaljujem što su nas izabrali za prezentaciju svojih proizvoda i nadam se da će se suradnja nastaviti i dalje. Ujedno zahvaljujem i na poklonima. Orgulje će biti postavljene uz Most hrvatskih branitelja – istaknuo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.
Zagorski izlagači iznimno su zadovoljni predstavljanjem proizvoda.
– Dolazimo iz Štuparja bavimo se pčelarstvom. Tu prodajemo med, proizvode od mede i propolis. “100% zagorsko” je jedna dobra manifestacija, puno se promoviramo i mi i ostali izlagači i u svakom slučaju mislim da je isplativo. Bili smo u Puli i idemo i na “100% zagorsko” u Zagreb – istaknula je studentica Martina Krog (25), koja predstavlja OPG Krog.
Ivana, koja u Rijeci predstavlja OPG Tomislav Pospiš iz Radoboja, dodala je kako je ova manifestacija fantastična, jer promiče zagorske, hrvatske proizvode.
– Promiče našu kulturu, baštinu i naše vrijednosti koje se očituju kroz poljoprivredna i kulturna dobra. Bili smo i u Puli, tamo je bilo prvi put i bili smo zadovoljni, iako su vremenski uvjeti bili nepovoljni za nas izlagače. Ovdje u Rijeci smo kontinuirano i svake je godine sve bolje – dodala je Ivana.

Sviđa im se Zagorje

Zadovoljni su i građani Rijeke, koji smatraju da bi se češće tako nešto trebalo događati.
– U gradu je malo živosti, trebalo bi ovako biti češće. Sviđa mi se Zagorje, bila sam u Mariji Bistrici, Stubičkim Toplicama i u Kumrovcu. Svake se godine spustim u grad da malo vidim i kupim neke proizvode jer ima puno toga lijepog – rekla je Riječanka Kristina.
Uz predstavljanje domaćih proizvoda, organizirane su i cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca i umanjenog prikaza špilje Hušnjakovo, prikaza starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku te bogat kulturno – umjetnički program. Manifestacija završava sutra u 15 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba