Vinski zazivi, pucnjevi iz kubura i dobra zabava do kasno u noć

Jesejanski vinogradari podignuli klopotec, koji po prvi puta ima i kumu – Zdenku Mužek

Objavljeno: 22.08.2018. zagorjeinternational

Uz brojne vinogradare, goste i uzvanike te pucnjeve iz kubura jesejanskih kuburaša na brijegu zvanom Kukelj, u organizaciji Udruge jesejanskih vinogradara, 16. godinu zaredom podignut je klopotec. Okupljenim gostima, uzvanicima i članovima udruge, riječi dobrodošlice uputio je predsjednik udruge Franjo Cvrtila. Ovogodišnji domaćini ove tradicionalne manifestacije bile su obitelji Dragutina Kranjčeca i Ivana Bosaka, kod čijih je klijeti podignut klopotec.

Dobar urod

Događanje je započelo svetom misom, a u svojoj propovijedi, jesejanski župnik, vlč. Danijel Herceg, pozvao je vinogradare i okupljene na zahvalu Bogu što će i ove godine, unatoč mnogim vremenskim nepogodama, po svemu sudeći, biti dobrog trsova roda. Nakon mise u režiji Stjepana Kordeka, meštra ceremonijal, uz vinske zazive i stihove, podignut je klopotec. Ovogodišnje kumstvo klopocu rado su prihvatili Zdenka i Stjepan Mužek, kojima je riječi zahvale za prihvaćeno kumstvo uputio domaćin Dragutin Kranjčec. Prema njegovim riječima, želja je domaćina da se i žene ravnopravno osjećaju na “vinskim“ manifestacijama te da budu u pratnji svojih supruga u svim takvim i sličnim prigodama. Upravo iz tog razloga, ove je godine po prvi puta lentu za kumstvo klopocu primila i kuma Zdenka.

Stara tradicija

Uz domaću vinsku kapljicu i dobro jelo, za koje su se potrudili domaćini i vrijedne domaćice, te domaće muzikaše, koji su svirkom zabavljali veselo društvo, druženje je potrajalo do kasno u noć. Ova hvalevrijedna manifestacija jesejanskih vinogradara promovira tradiciju i trebala bi postati sastavni dio turističke ponude našeg kraja, koji je prepoznatljiv po vinorodnim bregima, poručuju iz Općine Jesenje. Druženju je prisustvovao i vinogradarima zaželio dobru zabavu načelnik Andrija Ranogajec. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba