POTPISANI UGOVORI S IZVOĐAČIMA RADOVA: KREĆE ENERGETSKA OBNOVA OSNOVNIH ŠKOLA U HUMU NA SUTLI I PREGRADI

Zbogom hladnim učionicama i krovu koji prokišnjava – škole će godišnje uštedjeti 59, odnosno, 65 posto energije

Objavljeno: 31.07.2018. Jelena Jazbec

U pregradskoj Osnovnoj školi Janka Leskovara održano je potpisivanje ugovora o javnoj nabavi radova za energetsku obnovu osnovnih škola u Pregradi i Humu na Sutli, ukupne vrijednosti 10,1 milijun kuna.
Radove na energetskoj obnovi humske Osnovne škole Viktora Kovačića izvodit će tvrtka MDK Građevinar. Ukupna vrijednost projekta je 4,7 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 2,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1,4 milijuna kuna, a Krapinsko – zagorska županija će osigurati 388.568 kuna vlastitih sredstava.
Ugovor je potpisao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te ga uručio predstavniku tvrtke – izvođača radova, Ivanu Svibenu.
Kako je istaknula ravnateljica škole Biserka Špiljak, škola je izgrađena 1979. godine i zadnjih deset godina suočava se s problemom grijanja te se nametnula potreba da se zgrada energetski obnovi.

– Zadovoljstvo mi je što je krenuo ovaj projekt energetske obnove. Naime, nerijetko me je zvala ravnateljica zimi i žalila se da je u školi hladno, roditelji su negodovali i sada se napokon nalazimo u situaciji da možemo reći da toga više neće biti – istaknuo je načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša.

Domaće tvrtke

Za obnovu pregradske škole izabrana je “Kuna-gora zanatska zadruga”, ukupna vrijednost projekta je 6,1 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj osiguran je 3,1 milijuna kuna bespovratnih sredstava, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1,6 milijuna kuna, a Županija je osigurala i 1,2 milijuna kuna vlastitih sredstava. Ugovor su potpisali župan Kolar i Julije Fišter, upravitelj zadruge “Kuna-gora”.
Kako je rekla ravnateljica pregradske škole, OŠ Janka Leskovara izgrađena je 1983. godine, a u posljednjih nekoliko godina, u razdoblju oborina, u školi su bile postavljene kante za skupljanje kišnice, jer bi dotrajali krov prokišnjavao.

– Zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji na ovoj pojedinačno najvećoj investiciji koju Krapinsko – zagorska županija kao jedinica regionalne samouprave i kao institucija za sada provodi ovdje na području grada Pregrade. Grad Pregrada izuzetno veliku pozornost posvećuje energetskoj učinkovitosti. Energetski smo obnovili naš dječji vrtić, odobrena su nam sredstva za obnovu zgrade gradske uprave i zgrade u kojoj se nalaze prostori udruga, a u planu je i energetska obnova zgrade Nogometnog kluba Pregrada te još jedne zgrade u središtu grada. Uključeni smo i u nekoliko soft projekata, koji idu prema tome da se promiče energetska učinkovitost, da se stvara certifikat i program kvalitete. Iako nismo osnivači škole, podupiremo njezin rad, od ove godine krećemo i sa sufinanciranjem nabave udžbenika za sve naše osnovnoškolce i time dajemo svoj doprinos obrazovanju naših građana, što je najvažnije, kako bi danas – sutra iz ove škole izašli ljudi koji će biti na ponos Pregradi – istaknuo je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, dodavši i kako ga posebno veseli što su i projektiranje i izvođenje radova obavljale pregradske tvrtke.

“Krajnje vrijeme”

– Bilo je krajnje vrijeme za energetsku obnovu ovih dviju škola, iako se radi o velikim investicijama u koje se Krapinsko – zagorska županija kao osnivač škola ne bi mogla sama upustiti. Međutim, sve više koristimo europska sredstva, da bismo poboljšali uvjete u našim školama. Već se odvijaju radovi na osnovnoj školi u Zaboku, imamo objavljen natječaj za osnovnu školu u Đurmancu, odobrena su nam sredstva za škole u Kumrovcu, Gornjoj Stubici i Bedekovčini, a očekujemo i za Konjščinu. Kroz ove ćemo natječaje urediti desetak škola, a vrijednost tih investicija bit će oko 75 milijuna kuna. Završena je i škola u Martinišću, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je dalo dopuštenje za rad, pa prvog dana nove školske godine očekujemo i službeno otvorenje. Inače, krenuli smo najprije s energetskom obnovom najvećih zagorskih škola, Zaboka, Pregrade i Huma na Sutli, jer smo išli sistemom gdje nam je najveća ušteda, u suradnji s našom Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske. Radi se o uštedama od 59 do 65 posto. Do početka nove školske godine dat ćemo listu energetskih prioriteta na području Krapinsko – zagorske županije i točno će se znati kada će koja škola ići u kompletnu energetsku obnovu – otkrio je župan Kolar.

Radovi kreću odmah

U pregradskoj osnovnoj školi, energetskom obnovom će se ostvariti 65 posto ušteda godišnje potrebne energije za grijanje, a u humskoj školi 59 posto, što će u konačnici rezultirati i smanjenjem emisija ugljikova dioksida.
U obje škole doći će do značajnog povećanja razine udobnosti i kvalitete pružanja usluga odgoja i obrazovanja, ali i do smanjenja troškova za energiju i troškova za održavanje. Osnovne projektne aktivnosti bit će povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja i zamjena unutarnje rasvjete. Rok za izvođenje radova je pet mjeseci, a, prema najavi župana, radovi kreću odmah.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba